Nagyon fiatal és az ő filmje nyitja a világ egyik legfontosabb fesztiválját

A csupán 31 esztendős Damien Chazelle rendezte Kaliforniai álom (eredetileg La La Land) nyitja jövő hét szerdán a 73. Velencei Filmfesztivált. Nem ez az első meghökkentő rekord, amit az ifjú amerikai filmes magáénak tudhat, lévén, hogy annak idején sokan megkérdőjelezték, hogy valóban ő rendezte-e a világszenzációként számon tartott, Sundance-fődíjas, majd három Oscart is nyerő Whiplasht. Olyannyira tökéletesnek tartották a filmet, melyben Miles Teller megjárja a poklok poklát azért, hogy a világ legjobb dzsesszdobosa legyen.

Damien Chazelle a független szellemű film díját kapta tavaly a kaliforniai Santa Monicában a Whiplashért
Damien Chazelle a független szellemű film díját kapta tavaly a kaliforniai Santa Monicában a Whiplashért
Adrees Latif / Reuters

A Kaliforniai álom csupán Chazelle harmadik nagyjátékfilmje, és szinte példátlan, hogy a világ egyik legfontosabb fesztiválját ilyen ifjú alkotó indítsa útnak. A főszerepeket Ryan Gosling és Emma Stone­ alakítja. A dzsesszzongorista és a feltörekvő színésznő között szenvedélyes szerelem szövődik, miközben azért küzdenek Los Angelesben, hogy művészként befussanak. Ezzel bárki tud azonosulni, aki már a sztárlétről álmodozott. Az előzetesben hallható Audition című nóta Emma Stone előadásában már felrobbantotta a netet. „Ez az álmodozóknak szól, tűnjenek bármennyire bolondnak is" – énekli a színésznő, ezek után pedig már nem is csodálkozunk, hogy a szerelmespár az egyik jelenetben a levegőben lebegve táncol.

A Kaliforniai álom karácsonyra a magyar mozikba is megérkezik, de addig Chazelle alkotása 19 másik filmmel versenybe száll a patinás Arany Oroszlánért. Olyan alkotók munkáival, mint Denis Villeneuve­ (aki mindeközben Budapesten forgatja a Szárnyas fejvadász folytatását pont Ryan Goslinggal a főszerepben), Francois Ozon, Pablo Larrain, Terrence Malick, Wim Wenders és Emir Kusturica.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.