Nagy a tülekedés Dörner György székéért

Beérkeztek a pályázatok a budapesti Madách, a Thália és az Újszínház vezetésére. A Madáchot jelenleg Szirtes Tamás, a Tháliát Kálomista Gábor, az Újszínházat Dörner György igazgatja, mindhárman újraindulnak a posztért. Nagy harc csak Dörner székéért folyik, arra tizenketten is jelentkeztek.
Dörner György az Újszínház társulati ülésén jelentett be, hogy folytatni kívánja a munkát, és újra pályázik, közben több generáció is lehetőséget látott abban, hogy megpályázza az igazgatói posztot. Régen volt Budapesten akkora pályázati dömping, mint most. Valószínűleg ez visszavezethető arra, hogy hatalmas botrányt kavart Dörner és Csurka István öt évvel ezelőtti kinevezése. Nemcsak a javaslattevő szakmai bizottság tagjai szerint is értékelhetetlen pályázatuk miatt, hanem szélsőjobboldali, kirekesztő nézeteikért. 2011 októberében tüntetést is szerveztek Dörnerék kinevezése ellen, ami cseppet sem ingatta meg a főpolgármestert. Tarlós István azt nyilatkozta, ha a színház új vezetése nem teljesít megfelelően, felülvizsgálja korábbi döntését. Ez nem történt meg, Dörner végigvitte az öt évét. Mint nemrég megírtuk: 2013-ban még csaknem minden negyedik, 2015-ben már „csak” minden ötödik szék volt üres az előadások átlagos nézőszáma alapján az Újszínházban, ahol még tavaly sem tudták átlépni a 80 százalékos nézettséget (79,7%).

Csütörtök délután kettőig lehetett leadni az ügyvezető igazgatói posztra a pályázatokat, és jó páran izgalmas lehetőséget látnak az Újszínházban. Másfél éve jelentette be a nemzetközileg elismert rendező, Bodó Viktor: feloszlatja a hazai pályázati támogatás kiszámíthatatlansága miatt színházát, a Szputnyikot. Bodó most az Átrium Film-Színházban (főként Alföldi Róbert rendezésében vagy főszereplésével) előadásokat létrehozó Kultúrbrigád csapatával pályázta meg a Paulay Ede utcai színházat. Bodó információnkat megerősítette, de a döntésig nem nyilatkozik terveiről. Ugyanezt mondta lapunknak a Szputnyik korábbi ügyvezetője, Tóth Péter, aki szintén beadta elképzeléseit, méghozzá Mátyássy Bencével, a Nemzeti Színház művészével. Ígérték, hogy a döntés után nyilvánosságra hozzák pályázataikat. Még a döntés előtt teszi nyilvánossá elképzeléseit egy újabb jelölt, Radó Denise – tudtuk meg a szolnoki Szigligeti Színház színész-rendezőjétől, aki pár éve rendszeres háziasszonya a fővárosi önkormányzat ünnepségeinek.

Több információt kaptunk Kárpáti Péter író-dramaturg-rendezőtől, aki egy olyan csapattal indult a pályázaton, amelynek magját a k2 Színház képezi. Az ügyvezetői posztot Hudi László, a független színház ismert művésze vállalná el, de Kárpáti úgy véli, ez egy generáció színháza lesz. A huszonéves k2-sök pár éve végezték a Kaposvári Egyetemet, egy összetartó generáció legprofibban működő társulata. A teamhez csatlakozott a TITÁNium Színházi Szemle és az Év Titánja-díjat nemrég elnyert Hegymegi Máté, aki színházrendező–fizikai színházi koreográfus szakon végzett 2014-ben Budapesten, és Kolhaas-előadása bekerült a kritikusdíj jó pár kategóriájába. Ha elnyerik a színházat, szélesebb közönségréteget céloznának meg, és mindenki vinné a maga munkamódszerét – tudtuk meg Kárpátitól. A művészeti tanácsban öten lennének: Hudi, Kárpáti, Hegymegi, a k2-ből Benkó Bence és Fábián Péter.

– Fontos, hogy sokan pályáznak, és késztetést éreznek, hogy pályázzanak egy ilyen színház ügyében – mondta a harmincas évei végén járó színész, Herczeg Tamás. – Nyilván magunknak drukkolunk, de a többieknek is, hogy jó kezekben kerüljön, jó műhellyé váljon az Újszínház. Ő nem társulatának, a HOPPartnak keres játszóhelyet, hanem kimondottan ide írtak programot Szántó Péterrel, aki jelenleg az Újszínház ügyelője. Korábban együtt pályáztak már a székesfehérvári Vörösmarty Színház élére, most is sok innovációt terveznek, és nem titkolt vágyuk, hogy hidat képezzenek a kőszínház és a függetlenek között. Tudják ugyanis, hogy nincs meg egyik nélkül a másik. Az ügyvezető igazgatói pályázat kapcsán hallottunk más jelöltekről is, a rendező Hargitai Ivánról, akit nem értünk el, és Németh Kristófról, aki érdeklődésünkre azt üzente, hogy nem pályázott.
 

A Madách Színház igazgató posztjára csupán a jelenlegi vezető, Szirtes Tamás pályázik újra. A Thália Színház jelenlegi menedzser-igazgatója, Kálomista Gábor ugyancsak beadta pályázatát, az eddigi vezetés tagjai közül Bereményi Géza művészeti tanácsadóként, Csányi Sándor művészeti vezetőként, Csécs Tamás gazdasági igazgatóként folytatná a munkát. A igazgatói posztra pályázó másik jelölt kilétét nem hozták nyilvánosságra.

A Madách, a Thália és az Újszínház vezetésére június 29-én írt ki pályázatot a Fővárosi Közgyűlés. Mindhárom megbízatás öt évre szól majd: a Thália Színház igazgatója 2017. január 1-től, a Madách és az Újszínház vezetője pedig 2017. február 1-től töltheti be a posztot. A pályázatokat elbíráló szakmai bizottságok létrehozása még folyamatban van, és a meghallgatások időpontjáról sem ismert még.

 
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.