Múzeumi negyed: hol vannak a hatástanulmányok?

Nem előzték meg hatástanulmányok, szakmai viták a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria egyesítéséről szóló október 20-i kormányhatározatot, ahogy az budapesti Ötvenhatosok terén létrehozandó múzeumi negyeddel kapcsolatos eddigi döntéseket sem - áll a Műkritikusok Nemzetközi Szövetsége (AICA) Magyar Tagozatának Elnöksége által kiadott állásfoglalásban. Az új nemzeti közgyűjteményi épületegyüttes koncepciójáért felelős kormánybiztos, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója, Baán László az MTI-nek elmondta: az AICA állásfoglalása sajátos félreértés vagy félremagyarázás.

A magyar tagozat elnöke, Mélyi József által az MTI-hez eljuttatott dokumentum emlékeztet: az október 20-i kormányhatározat szerint a kormány egyetért "az új nemzeti közgyűjteményi épületegyüttes létrehozásának előzetes irányaival", valamint "Magyar Nemzeti Galéria beolvadása révén a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria egyesítésével".

Mint a műkritikusok figyelmeztetnek, a kormányhatározat nyomán 2012. február 29-én megszűnik az "egyik legfontosabb közgyűjteményi intézményünk", ezzel párhuzamosan pedig megkezdődik az "elmúlt száz év legnagyobb volumenű múzeumi beruházása".

"Hatalmas horderejű döntések, amelyekhez azonban további információk alig, hatásvizsgálatok, szakmai háttértanulmányok pedig egyáltalán nem állnak sem a szakma, sem a tágabb nyilvánosság rendelkezésére. A szeptember 29-én kinevezett kormánybiztos, Baán László nyilatkozataiból kiolvasható +előzetes irányok+ mögött nemhogy konszenzus, de egyetlen szakmai vélemény sem áll. A kormány pedig ezt a nagy horderejű döntést nem támasztotta alá koncepcióval, és nem is indokolta" - kifogásolja az AICA Magyar Tagozata.

Mint az állásfoglalás felidézi, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium egy évvel ezelőtt tett ígéretet a múzeumi törvény módosítására, a kiszámítható finanszírozás megteremtésére, valamint a múzeumi területen dolgozók életpályamodelljének kialakítására.

"Mindebből semmi nem valósult meg, a közgyűjtemények leépítésekre és további megszorításokra kényszerülve mára működőképességük határára jutottak. A kormányzati kultúrpolitika nem rendelkezik koncepcióval a közgyűjtemények finanszírozásával, működtetésével kapcsolatban. Ebben a környezetben egy koncepció, szakmai egyeztetés és indoklás nélkül végrehajtott intézménymegszüntetés és egy várhatóan gigászi költségekkel járó beruházás elindítása óriási hiba" - vélekednek az AICA Magyar Tagozatának tagjai.

A műkritikusok ezért Baán Lászlótól a határozatok részletes indoklását, a döntést megalapozó háttértanulmányok és a hosszú távú koncepció nyilvánosságra hozatalát, az illetékes minisztériumoktól pedig a múzeumi terület szabályozására irányuló elképzelések nyilvánossá tételét várják.

"Meggyőződésünk, hogy a Magyar Nemzeti Galéria intézményi átalakítására és egy új múzeumi negyed tervének megvalósítására csakis megalapozott véleményekre építő szakmai viták és a közgyűjtemények helyzetének rendezése után kerülhet sor" - zárul az állásfoglalás.

Az új nemzeti közgyűjteményi épületegyüttes koncepciójáért felelős kormánybiztos, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója, Baán László az MTI-nek elmondta: az AICA állásfoglalása sajátos félreértése vagy félremagyarázása a történteknek, hiszen épp azért nevezték ki kormánybiztossá, hogy a tervezett nagyszabású múzeumi beruházást illetően az elkövetkező két évben, 2013 végéig levezényelje az előkészítést, egyeztetéseket folytasson a múzeumi szakmával, a fővárossal, valamint az érintett kerületekkel. Az egyeztetési folyamat pontosan a kormánybiztos kinevezésével kezdődött meg. "Abszurd dolog számon kérni a kormányon, hogy az egyeztetési folyamat megkezdése előtt miért nem egyeztet" - tette hozzá.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.