Múzeum lesz a gödörből

A több mint egy éve bezárt Szépművészeti Múzeumban kalauzolta pénteken a sajtót Baán László főigazgató, valamint Mányi István építész, hogy bemutassák, hol tartanak a felújítással, egyebek közt a háború óta nem látogatható román kori csarnok megújításával.

A csarnok alatt hatalmas munkagödröt láttunk. Oda felszín alatti raktárhelyiséget építenek az évszázados homokfeltöltés kiszedésével. Arról van szó, hogy a múzeum mintegy háromméteres magasságba emelkedő alapfalai közti tereket az építés idején homokkal töltötték fel, és ennek kibányászásával szerencsére viszonylag könnyedén lehet pluszhelyekhez jutni. Ez az épület nagy részén már korábban megtörtént, például a másik oldalon, a Román csarnokkal szimmetrikusan szemben elhelyezkedő Barokk csarnok alatt. Vagy a belső udvarok alatt, ahol a nyolcvanas években kiállítótermek létesültek, üvegpiramis alakú felülvilágítóval. Ezeket az udvar alatti kiállítótereket most kibővítve összenyitják egy térré az időszaki kiállítások számára, a piramisokat pedig megszüntetik.

Kétezer-négyszáz négyzetméternyi új kiállítóhely 2018-ra
Kétezer-négyszáz négyzetméternyi új kiállítóhely 2018-ra
Veres Viktor

A Román csarnok alatti részen, ahol a bejárást kezdtük, raktár lesz. Egyelőre azt láthattuk, hogy munkagépek sürögnek az úszómedencényi kimélyítésben. A híres freiburgi kapu itt felépített másolatát pedig két vasgerenda tartja a levegőben.

A múzeum hátsó fertályán, az irodák helyén is nyersre csupaszított termeket látunk. Itt múzeumpedagógiai helyiségek lesznek.

Benézünk az épület középtengelyének legvégén fekvő Michelangelo-terembe, ahol korábban vasszerkezetes galériát húztak a neoreneszánsz boltozat alá a gazdasági osztály számára. A galériát már elbontották, a vasszerkezet ugyan még megvan, de hamarosan ez is eltűnik, és a helyiségből újra kiállítóterem lesz. Felmegyünk a Román csarnok fölötti emeleti kiállítótermekbe is, ahol a légkondicio­náló kiépítése zajlik a padlóburkolat cseréjével együtt, majd árnyékolók is kerülnek a tetőablakok alá.

Képgaléria

Nézze meg többi képünket is a Szépművészeti Múzeumról, kattintson!

Sok minden más is megújul, a felvonók, a légkondicionálás, a fűtés, a biztonsági rendszer, a zavartalan műtárgyszállítást biztosító folyosók vagy a büfé. A munka 14 ezer négyzetmétert érint, a múzeum 40 százalékát. Mintegy 2400 négyzetméternyivel bővül a hasznos alapterület. Mindez körülbelül 9,5 milliárd forintba kerül és 2017 őszére lesz kész, de csak 2018 tavaszán adják át az 1800 előtti évszázadok nemzetközi és magyar képzőművészetének kiállítóhelyeként. Akkor azonban még mindig nem fejeződik be a Szépművészeti harminc éve zajló felújítása, mert a központi nagyterem, az úgynevezett Reneszánsz csarnok alatt még mindig ott a kiszedni való homokfeltöltés, azaz a lehetőség.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.