Munkaszolgálatos mészkő levelezőlapok

Néhány napja adták át a Pest megyei Erdőkertesen az Erdőkertesi Magyar Munkaszolgálatosok Emlékművét, Böjte Horváth István szobrászművész alkotását. A civil kezdeményezésre készített szobor mészkőből formált szélfútta tábori levelezőlapokkal emlékezik arra a több mint ezer budapesti zsidó férfira, nőre és hadifogolyra, akit 1944-ben a korabeli hatalom által az erdővárosi téglagyárban létrehozott munkatáborban tartottak fogva, dolgoztattak, és innen hurcoltak el a lágerekbe. A tábor lakója volt Szép Ernő is, aki Emberszag című kisregényében ír az ott töltött hónapokról.

Mintha levelezőlapokat fújt volna kupacba a szél. Súlyos levelezőlapok ezek, részint, mert egy szobrászművész keze nyomán mészkőből készültek, részint meg súlyos emléket idéznek. Az 1944-es erdőkertesi munkatábor emlékét
Mintha levelezőlapokat fújt volna kupacba a szél. Súlyos levelezőlapok ezek, részint, mert egy szobrászművész keze nyomán mészkőből készültek, részint meg súlyos emléket idéznek. Az 1944-es erdőkertesi munkatábor emlékét Juhász Andor

– Talán harminc éve került a kezembe a könyv, és már akkoriban eszembe jutott: milyen jó lenne valamiféle emléket állítani azoknak, akik az egyébként még a helyiek előtt sem igazán ismert munkatáborban szenvedtek – meséli Csontó Sándor újságíró. – Később magam is erdőkertesi lakos lettem, és a református gyülekezetben megismerkedtem Ujvári Lászlóval, akivel elhatároztuk, hogy a 2014-es holokauszt-évfordulóra elkészíttetjük az emlékművet. S bár mellénk állt dr. Pásztor László polgármester és a képviselő-testület is, ennek ellenére nehezen kalapoztuk össze a pénzt, így a szobrot csak most, 2015 nyarán adhattuk át. A nevek felkutatása során rábukkantam az Amerikában élő Előd Lászlóra, akinek az apukáját ebből a táborból szállították Mauthausenbe, ahol végül elhunyt. Előd ötlete volt, hogy a kutatás során előkerült archív fotók és dokumentumok felhasználásával készítsünk a történetről egy rövidfilmet, amelyet a külhonban élő magyaroknak is le lehet vetíteni.

falseJuhász Andor

Végül elkészült a hódmezővásárhelyi Varga Árpád Zsolt rendező Tábori levelezőlapok Erdővárosból című, 22 perces dokumentumfilmje, és most, az átadás kapcsán még két kiállítás is. Az Anna Frank életéről szóló Történelem a mának és a Szép Ernő író első kiadású munkái és munkaszolgálatos társainak sorsa az erdővárosi téglagyárban című tárlat az Erdőkertesi Faluház és Könyvtárban látható.

Csontó azt mondja, tiszteletre méltó az a társadalmi aktivitás és összefogás, amellyel a település lakói és önkormányzata képes volt félig önerőből létrehozni ezt az emlékművet. Szerinte az emlékállítás területén az efféle helyi kezdeményezések sokasága lenne a követendő példa ma Magyarországon, s nem a felesleges és vitatott projektekbe betonozott milliárdok.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.