galéria megtekintése

Mundruczó és a Fehér Isten nyert Cannes-ban

Most már biztos, Mundruczó Kornél a magyar filmművészet kemény valutája: a Fehér Isten kapta a formabontóbb és innovatív műveket versenyeztető Un Certain Regard szekció fődíját péntek este a 67. Cannes-i filmfesztiválon.

A rendszerváltás óta ez az első hivatalos fődíj, amit magyar nagyjátékfilmes alkotó kapott a világ legfontosabb filmfesztiválján, mivel 2003-ban az Antal Nimród ifjúsági díja és Mundruczó Delta című műve 2008-ban a nemzetközi kritikusok Fipresci-díja független zsűrik elismerése volt.

Mundruczó Kornél és a film két főszereplője, Psotta Zsófia, valamint Body Cannesben
Regis Duvignau / Reuters

Az én szememben a Fehér Isten politikai melodráma, meg kellett találni azt a formailag váratlan filmnyelvet, ami eljuttatja az üzenetet az emberek fejébe, nem blokkolnak vagy felejtik el rögtön. Nagyon bízom abban, hogy magyar társadalom is hajlandó lesz ezzel a filmmel kommunikálni – mondta lapunknak az eredményhirdetés után Mundruczó Kornél. A filmes szerint a díj nem is őt illeti, hanem azt a szellemiséget, ami a filmben benne van.

 

Ez pedig kőkemény társadalomkritika. A Fehér Isten ugyanis valós, de legalábbis valószerű felvetésből indul ki: Magyarországon elfogadják az ebadót, melynek értelmében a keverék kutyák után többet kell fizetni, mint a fajtiszták esetében, az originál, pardon, őshonos magyar fajták gazdái pedig mentesülnek a fizetési kötelezettség alól.

Mundruczó és alkotótársai ebből kiindulva eljátszottak a gondolattal, mi lenne, ha Budapesten tömegesen utcára tennék a kisebbségeket szimbolizáló „korcsokat", azok pedig végül falkába verődnének, és fellázadnának korábbi gazdáik, a Fehér Isten ellen.

Ezzel párhuzamosan Lili sorsát is nyomon követhetjük: az anyjával élő kislány pár hónapra az apjához kerül, aki az intézkedés hallatán kidobja a kutyáját, de az ifjú gazdi a nyomába ered – így a Fehér Isten kalandfilmként is működőképes.

Mindig is egy partizán attitűddel készült a Fehér Isten

– Mindig is egy partizán attitűddel készült a Fehér Isten – érvelt Mundruczó Kornél. Hangsúlyozva: ugyanakkor ez a cannes-i fődíj a magyar szerzői film elismerése. Ahogy a rendező fogalmaz, az az őszinteség, ahogy ez a film készült, egyértelműen kijelölt egy alkotói utat. Hovatovább nemcsak a szerzői, de az európai film megerősítése is egyben, még akkor is, ha arról a félelemről szól, ami körülvesz minket. Szembe mer nézni azzal a világgal, amiben élünk, egyúttal el akar jutni a nézők fejébe az őszinteségen keresztül. Mundruczó kiemelte: úgy érzi, hogy most először tudta igazából „áttörni a falat", illetve, hogy érdemes többször beszélgetni azokról a kérdésekről, amelyek mindig is izgatták.

A Fehér Isten díjazása napról napra valószínűbbnek tűnt a szakmai jóslások szerint, mivel a produkció körüli forgalmazói érdeklődés folyamatosan erősödött, még amerikai stúdiók is bejelentkeztek a Match Factory nevű nemzetközi forgalmazónál. Már körülbelül húsz országba eladták moziforgalmazásba.

A film hazai bemutatója június 12-én lesz.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.