Multik cicaharca A majmok bolygója kapcsán

Egyszeri alkalom vagy a multik háborúja? - ez az alapvető kérdés az egyik legnagyobb hazai filmforgalmazó, az InterCom és a mozipiacon mintegy kilencven százalékos részesedéssel rendelkező Cinema City (CC) között dúló párharc kapcsán.

A majmok bolygója: Forradalom című, Magyarországon múlt hét csütörtökön debütált művet a CC multiplexei nem vették fel műsorukra. Mindkét piaci szereplő diplomatikusan semmitmondó nyilatkozatokkal indokolta a döntést, melynek a szüzséje, hogy nem tudtak üzletileg megegyezni egymással.

Szakmai körökben ez azt jelenti, hogy az úgynevezett kölcsöndíj mértékén vitáztak, azaz hogy a mozi a jegyárakból keletkező bevétel mekkora százalékát fizesse meg a jogtulajdonosnak. Ez a szám hétről hétre és a filmenként változik a nyolcvan és a húsz-harminc százalékos sávban. Tehát nem mindegy, hogy egy adott alkotás mennyire blockbuster várományos, mondjuk egy jól menő franchise – James Bond vagy Star Wars – darabja vagy sem.

Az komolyabb piaci elemzés után derülne ki, hogy A majmok bolybója mennyire erős franchise ma Magyarországon, de a lényeg, hogy a Forradalom a tengerentúlon jól ment: múlt hétvégén került az amerikai mozikba és 33 százalékot javítva a 2011-es Lázadás című első rész eredményén, kimagaslóan magas, 73 millió dolláros nyitóhétvégét produkált.

A számok a magyar nyitóhétvége után is javuló tendenciát mutatnak: a Forradalmat 45 moziban 3D és 2D verzióban (tehát a CC mozik nélkül) 20.006 néző látta, ami több mint az előző rész nyitóhétvégi adatai a Cinema Cityvel együtt. A Lázadás három évvel ezelőtt 29 szinkronos +1 feliratos 35mm-es kópián került forgalomba, és 18.502 néző látta a nyitóhétvégén, végül pedig 64.437-re nőtt az összesített nézőszám.

A Forradalom ha nem is néhány hét, hanem hosszabb idő alatt elérheti az előzménymozi hatvanezres össznézőszámát, mivel a becslések szerint a hétvégi forgalom mintegy hatvan-hetven százalékát a majmok hozták (azokban a mozikban, ahol felvették a műsorra), illetve, hogy a nyár egyik nagy családi filmsikerének prognosztizált Repcsik 2. gigantikusat bukott.

– Függetlenül a film végső eredményétől, amit most még nehéz megjósolni, ez a csonka premier senkinek nem okoz boldogságot: nekünk egész biztosan nem, biztos vagyok benne, hogy a Cinema Citynek sem, de a leginkább fájó, hogy a magyar nézőknek nem örömteli ez a helyzet – mondta lapunknak Rajki Péter, az InterCom marketing és kommunikációs vezetője arra a kérdésünke, hogy a giga-multiplex hálózat nélkül lehet-e legalább nullszaldós A majmok bolygója: Forradalom terjesztése.

Arról csak találgatni tudunk, hogy mi a konkrét ok a két piacvezető cég cicaharca mögött, hogy csak pillanatnyi erőfitogtatásról van-e szó vagy nagyobb piaci átalakulás előtt állunk. De az biztos, hogy a filmmel kapcsolatos harc a végsőkig folyt: a CC mozikban voltak kirakva plakátok, a mozihálózat még Facebook oldalán is népszerűsítette a filmet – múlt hét szerda reggelig.

Kisebb forgalmazók szerint ez azért is furcsa, mert elvileg reklámanyagok kirakására csakis a szerződés megkötése után nyílhatna mód.

Mindenesetre sok kérdés maradt még. Ha azt szeretnénk tudni, hogy a CC nélkül biztosan megbukik-e egy film, a felelet nem egyértelmű. Az sem, hogy ez a folyamat milyen hatással lesz a kalózkodásra. Mivel vannak olyan települések, ahol nincs már „független" filmszínház, így akár háromszáz kilométert kell a filmrajongónak utaznia A majmok bolygójáért.

Ez pedig semmiképpen sem nevezhető eurokonformnak, és a letöltés tényleg reális alternatívává válhat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.