Mozi marad az Örökmozgó

Nem lepett meg a Manda lépése, Lovas Lajos igazgató úr korábban már próbált ránk nyomást gyakorolni azzal, hogy beígérte: a sajtóhoz fog fordulni – mondja lapunknak Óvári Gyula, a Budapest Film Zrt. igazgatója a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet (Manda) hétfői közleményére reagálva. – Ugyanakkor több állítás és a közölt adatok nem felelnek meg a valóságnak – tette hozzá.

Mint korábban hírül adtuk, a három budapesti art mozi, valamint a Corvin és több moziingatlan hasznosításával foglalkozó cég tulajdona az Erzsébet körúti Örökmozgó Filmmúzeum, amelynek bérlője, a Manda nem tudott megegyezni a bérleti szerződés meghosszabbításáról. Óvári Gyula elmondta: az elmúlt 15 évben a Manda a bérleti szerződés értelmében 33 millió forint értékben vállalta, hogy beruház a moziba, cserébe a ráfordítást lelakja.

Óvári Gyula
Óvári Gyula
Koncz György / Népszabadság

Ez havi 183 ezer forint „lakbérnek” felelt meg. Ezenfelül a közgyűjtemény fizette az évi 615 ezer forint építményadót és a havi 86 ezer forint közös költséget. Ehhez képest Lovas Lajos csak havi százezer forint bérleti összeget tartott „kifizethetőnek” a jövőben. Ahogy Óvári fogalmaz, a Manda vezetője ettől az ajánlattól eltérni nem kívánt, pedig engedtek volna a piaci értéknek megfelelő, havi 560 ezer forintos díjból.

– Abszurd! – így reagált Óvári Gyula Lovasnak arra a javaslatára, hogy a Budapest Film adja át az Örökmozgó vagyonkezelői jogát a Mandának. Hangsúlyozta: a főváros támogatja a Budapest Filmet (évi 44 millió forinttal, ami elenyésző a Manda milliárdos büdzséje mellett), de a cégnek piaci alapon kell fenntartania magát, ezért nem tud kivételezni senkivel. Óvári szerint erre nem is kényszerítik őt, soha semmilyen „felsőbb” utasítást nem kapott. Ami biztos: a Budapest Film megállapodik majd valakivel az Örökmozgó új bérleti szerződéséről. Ez lehet akár a Manda is, de két másik érdeklődő is van. A hely art mozi funkciója védett: mindenképpen a filmeké lesz továbbra is a főszerep. És legkésőbb október 1-jén meg kell nyílnia.

– Jó, hogy van Budapesten filmmúzeum, de több mozi is ellátja az ezzel járó feladatot – reagált Óvári arra a kérdésre, hogy a filmmúzeum nézőszámai és műsora hiányozna-e a palettáról. – A piacon nagy szükség van rá mint art mozira, sőt a jelenleg Kino Caféként ismert egykori Szindbádra is, mivel a piacról eltűnt az úgynevezett utánjátszó mozi, mely a korábban bemutatott művészfilmeket, magyar produkciókat tudná műsoron tartani, újra elővenni.

A Kino Café nagytermét jelenleg a Vertigo Média bérli napi egy-két vetítésre. Óvári Gyula szeretné modernizálni a helyet, de majd akkor foglalkoznak ezzel, ha az Örökmozgó sorsa rendeződik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.