galéria megtekintése

„Mindenki látja, hogy egy hazaáruló rablóbanda vezeti Magyarországot”

82 komment


Ungár Tamás

Bár egy író és egy színész ült a pódiumon, a két köztudottan ellenzéki művészt, Kulka Jánost és Parti Nagy Lajost kizárólag arról faggatta a közönség pécsi beszélgető estjén, miképp lehet elzavarni a kormányt. 

Beszélgetés emlékekről, művészetről, barátságról, közéletről – ez volt az alcíme Kulka János színész és Parti Nagy Lajos író pécsi estjének. Mindketten kötődnek Pécshez: Kulka pályája hajnalán évekig játszott a Pécsi Nemzeti Színházban, Parti Nagy a város egyetemén diplomázott és a Jelenkor szerkesztője volt.

De nem a régi cimboraság miatt zsúfolódott be kétszáz ember a Trafik kocsmába, és egyetlen kérdés el nem hangzott arról, hogy mit játszik vagy ír a két vendég: mindenki csak arról faggatta a Kossuth- és még számos rangos díjat kiérdemlő duót, hogy miképp lehet elzavarni a jelenlegi kormányt. Az estet egy liberális alapítvány, az ALMA rendezte, s a két művész köztudottan ellenzéki,

ennek ellenére a közönség kormány iránti utálatának ilyen mértékű térnyerése meglepő volt.

A kérdésre, hogy meddig marad ez a kormány, nem tudott választ adni a két vendég. Parti Nagy úgy vélte, hogy nincs nagyon közel a várt pillanat, hisz az elmúlt években sorozatban történtek olyan események, amelyek után a gondolkodó emberek mindig azt mondták: lehetetlen, hogy ezt meg lehet csinálni, s utóbb kiderült, hogy mégis.

 

Az író szerint mindenki látja, hogy egy hazaáruló rablóbanda vezeti az országot, ez is lop, az is lop, ám a többség azzal magyarázza a jelenséget, hogy „...mindig így volt e világi élet...". Most még csak kiszorították a választási irodából a kopaszok az ellenzéket, legközelebb meg is verik – mondta Parti Nagy, és az emberekkel el lehet hitetni, hogy nem a kopaszok voltak agresszívek és törvénysértők, hanem a szocik trükköztek. Mert az emberek hinni akarnak a jó királyban, és nem akarják látni, hogy maffiamódszerekkel irányítják az országot. Ha Magyarország ezt eltűri, akkor meg is érdemli ezt a kormányt.

Kulka egyetértett Partival, de ő érzett esélyt a változásra, mert abból, hogy a kormánypártiak odaküldték a kopaszokat a választási irodára, arra következtet, hogy félnek a népszavazástól, és nem érzik már magukat annyira erősnek. Arra, hogy mit lehet tenni a változásért, azért nem tudott praktikus választ adni a kettős, mert nem akarnak más ülepével a csalánba ülni. Elmondták, hogy az ő helyzetük könnyű, nem kell félniük a hatalomtól, hisz nem függnek tőle. Kulka megjegyezte: néha tart attól, hogy miatta majd az őt foglalkoztató színházat sújtják pénzelvonással.

Fotó: Cseri László / Népszabadság

Csakis egy széles körű, civil összefogás buktathatja meg a kormányt – vélte a két művész, az ellenzék pártjai erre alkalmatlanok. Választáson kell győzni, az erőszakos út nem járható, hangsúlyozta Parti Nagy, már csak azért sem, mert ha erőszakra kerül sor, abban „ők a jobbak".

A gond csak az, meditált az író, hogy a civilek akkor tudnak bátran politizálni, ha nem függnek a hatalomtól, mert megteremtették az egzisztenciális biztonságukat.

Ez nálunk hiányzik, pedig e nélkül nem lehet lázadni. (Néha azzal sem, legyintett egy mellettem kávézó férfi, nézd meg, mi lett a Simicskával, neki aztán volt egzisztenciája, ugrált, erre lenullázták.)

A nézők közül egy hölgy felvetette, hogy ma mindenki fél, itt is sokan félnek kérdezni, mert egész biztos, hogy van itt olyan ember, aki feljegyzi, ki szólalt fel és mit mondott. Nagy csönd szakadt ránk, amit Kulka tört meg: – Attól azért nem tartok, hogy itt valaki megfigyel minket és jelentést ír rólunk – hangjából áradt a nyugalom.

Tekintetem körbefutott az arcokon, s úgy éreztem, hogy a többség Kulkával értett egyet. A színész még hozzátette:

– Persze lehet, hogy naiv vagyok.

Újra körbenéztem, s azt láttam, hogy sokan ironikusan bólogatnak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.