Molnár Piroska elájul: a Nemzet Színészének választották

Molnár Piroska lett a Nemzet Színésze – döntöttek erről ma a cím jelenlegi birtokosai.

A nemrég elhunyt Komlós Juci helyére kerestek olyan színésznőt, aki a magyar nyelv ápolása, a nemzeti irodalom tolmácsolása, a magyar színművészet, a nemzeti színjátszás fejlesztése, népszerűsítése során kimagasló érdemeket szerzett.

A Nemzet Színésze címet – amelyet először 2000. augusztus 22-én adtak át – legfeljebb tizenketten viselhetik, és a „díjazottak” életük végéig havonta 500 ezer forint juttatásban részesülnek. Ha valamelyikük meghal, a megüresedett helyre a cím többi birtokosa egyhangú szavazással tehet javaslatot. A jelenlegi „birtokosok”: Avar István, Berek Kati, Bodrogi Gyula, Garas Dezső, Haumann Péter, Király Levente, Máthé Erzsi, Psota Irén, Szabó Gyula, Tordy Géza, Törőcsik Mari.

Nemrég hunyt el Komlós Juci, és helyére ellenszavazat nélkül a Nemzeti Színház művésznőjére, Molnár Piroskára tették voksukat a többiek.

Molnár 1945-ben született Ózdon, 1968-ban végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. Először a Szegedi Nemzeti Színházhoz szerződött, ahol 1971-ig volt tag. Majd 1971 és 1978 között a kaposvári Csiky Gergely Színházban játszott. Ezt követően négy évig volt már a Nemzeti Színház tagja, majd 1982-ben a budapesti Katona József Színház alapító tagja lett. 1984 és 2002 között ismét a Kaposvári Csiky Gergely Színház művésze volt. 2002 óta a Nemzeti Színház tagja. 2005 óta az Aase-díj kuratóriumának tagja. Számos színpadi és filmes szerepet játszott el az évek során.

Molnár Piroskával készült a holnap megjelenő Nol Presszó videósorozat következő darabja. A múlt heti interjú során azt a kérdést is feltettük neki: mi változna az életében, ha a Nemzet Színésze lenne? Elájulna - jelezte akkor.

Molnár Piroska
Molnár Piroska
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.