galéria megtekintése

Modern reneszánsz

0 komment


Csepelyi Adrienn

Mandel Róbert
Mandel Róbert
Hász andrás

Izgalmasnak ígérkezik a ma ­esti koncert a Műcsarnokban: Hildegard von Bingen, azaz Bingeni Szent Hildegárd (1098–1179) bencés apátnő látomásai elevenednek meg a Geneamus együttes előadásában. Az est különlegessége, hogy az olyan ritkán hallható régi zenei hangszerek mellett, mint a viéle, a szerpent és az ophicléide, az elektronikus zene is komoly feladatot kap. A zenei anyagot Johannes Kretz, a bécsi Universität für Musik und darstellende Kunst tanszékvezető professzora, Kerestes Szabolcs, a Liszt Ferenc Zeneakadémia tanára, valamint ­Baráth Bálint zeneszerző és zongoraművész komponálta Szent Hildegárd eredeti muzsikája nyomán.

A bécsi székhelyű Geneamus együttes 2015-ben alakult, a tagok az aktuális zenei projektnek megfelelően cserélődnek. A zenekarvezető, Mandel Róbert személye persze régóta jól ismert világszerte a nevét viselő kvartett okán. A műcsarnoki esten Aba-Nagy Zsuzsanna (hárfák), Szabó Zsolt (viola da gamba, viéle), Kállay Katalin (blockflöte), Szentpáli Roland (szerpent és ­ophicléide), Johannes Kretz és ­Baráth Bálint (elektronikus hangszerek), Kádár Mihály (hangmester) és Kerestes Szabolcs (számítógépes irányítás) muzsikál majd.

 

Bingeni Szent Hildegárd életéről számos könyv és műalkotás szól: az apátnő csodálatos füveskertjéről, a növényeiből készült gyógyító kenőcsökről, orvosságokról már életében is legendákat meséltek a kontinensen, messze földről zarándokoltak hozzá a gyógyulást keresők.

Bingeni Szent Hildegárd, a látomásos apátnő
Bingeni Szent Hildegárd, a látomásos apátnő

– Hildegárd semmit sem úgy csinált, ahogyan azt a korban megkövetelték – magyarázza Mandel Róbert, aki az utóbbi években behatóan tanulmányozta a szent életét.

– Önállósága és hírneve annyira szokatlannak számított, hogy a Vatikán követeket küldött az apátságba, hogy gyanús tevékenységét megfigyeljék. Hazatérésük után a követek felterjesztették Hildegárdot – akit látnoki képességei miatt Germánia prófétanőjének és Rajnai Szibillának is hívtak – szentté avatásra. Az egykori apátnőt végül 2012-ben avatta szentté XVI. Benedek pápa.

Geneamus Ensemble-koncert

péntek, 19.30, Műcsarnok

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.