galéria megtekintése

Mindenki Quimbyje

2 komment


Csepelyi Adrienn

Karakteres, erőteljes, hangulatos, szexi, alternatív – az együttes dalait feldolgozó zenészeket kérdeztük arról, miért is kultikus zenekar a huszonöt éves Quimby.

Negyedszázados évfordulóját ünnepli a legnépszerűbb magyar alternatív rockzenekar, a Quimby. A zenésztársak feldolgozáslemezzel tisztelegnek: a Tükröm, tükröm című albumon a többi közt a Hiperkarma, a Blahalouisiana, az Ivan & The Parazol, Sickratman, a Tudósok, a Rackajam és Ripoff Raskolnikov értelmezi újra Kissék szerzeményeit.

Varga Livius, Kárpáti József, Kiss  Tibor, Balanyi Szilárd, Mikuli Ferenc, Gerdesits Ferenc
Varga Livius, Kárpáti József, Kiss Tibor, Balanyi Szilárd, Mikuli Ferenc, Gerdesits Ferenc
Forrás: quimby.hu

A Zuboly korábban már feldolgozta a Quimby ikonikus slágerét, a Most múlik pontosant. Erre a lemezre egy kevésbé ismert dalt, az Amit kergetek címűt választották. Busa Pista frontember szerint szinte adta magát a szerzemény a Zuboly stílusához. – Mindig is csodáltam azokat, akik olyasmit tudnak, amit én nem – magyarázza a szövegíró-rapper. – A Quimby szövegei egészen másfajta megfogalmazással készülnek, mint az enyémek: sokkal költőibbek a magyar dalszövegek jelentős részénél. Azok a képek, amelyekkel Kiss Tibi játszik, nem nagyon jutnak eszébe senkinek.

 

A székesfehérvári Blahalouisiana a Viharon túl, szélcsenden innen című dalt választotta. Schoblocher Barbara énekes még kislány volt, amikor a Quimby elindult, nemrég azonban közös turnén járt a két zenekar. – Inspiráló volt látni azt a rendszerezettséget, profizmust és hozzáállást, amivel a Quimbynél találkoztam. Ebben elég sokat kellett tanulnunk tőlük – nevet az énekesnő, akinek egyik legnagyobb koncertélménye a Quimby koncertje a Fishing On Orfű fesztiválon. – A turné során sokat beszélgettünk, rengeteg hasznos tanácsot kaptunk a tagoktól, a legmegdöbbentőbb azonban az volt, hogy miután megnézték egy koncertünket, Kiss Tibi az első öt mondatával megválaszolta az összes fel nem tett kérdésemet előadó-művészetről, zenéről, frontemberségről.

Bootsie a stíluskülönbség ellenére sem idegen a Quimbytől: a hiphopproducer szkreccseit évek óta használja a zenekar a koncerteken. – Általában nem szeretem az alternatív zenét, de valahogy úgy esett, hogy a Quimbyt a kezdetektől követem, még egy korai koncertjükön is voltam. Talán mert bizonyos értelemben sok közös volt az első hiphopegyüttesemben, az Árral Szembenben és az underground Quimbyben. Szerintem, ahogy minden nagy előadóban, úgy a Quimbyben is az egyedi íz, a saját hang a pláne, meg persze hogy a tagok külön-külön is remek karakterek. Egy együttes esetében nem mindegy, hogy miből főznek, de az sem, hogy milyen az elegy.

Quimby

A négyszeres Fonogram-díjas zenekart 1991-ben alapították Dunaújvárosban. A jelenlegi tagok: Balanyi Szilárd (zongora, orgona, szintetizátor, vokál), Gerdesits Ferenc (dob), Kárpáti József (trombita), Kiss Tibor (gitár, ének, mandolin, zongora), Mikuli Ferenc (basszusgitár), Varga Livius (ütőhangszerek, rap, vokál).

– Az a nagy kérdés, mi történik a zenekarral az idő előrehaladtával: tud-e egyszerre megújulni és önmaga maradni? – mondja Lévai Balázs rendező-producer, aki dokumentumfilmet forgatott a Most múlik pontosan szédítő útjáról. – A Quimby pályája két ívre feszül fel: az első az under­ground, a második a Tibi elvonókúrája utáni időszak. Amikor egy együttes zenéje tömegesedni kezd, vigyáznia kell, hogy közben megőrizze a hitelességét. Óhatatlanul elpártol tőle néhány ortodox rajongó, mondván: ez már nem az, ami egykor volt. De miért is kellene annak lennie?

Lévai szerint az is fontos, hogy egy zenekar évente legalább egy-két slágerrel jelentkezzen – ez ebben az esetben jól működik. – Előbb-utóbb minden együttest elér az elzoránosodás – idéz egy a hazai szaksajtóban bejáratott kifejezést Lévai. – A Quimby viszont bemutatja: lehet ezt szexin is csinálni.

Nyárindító

Szombat este a Budapest Parkban koncertezik a Quimby, ez az együttes egyetlen nagyszabású fővárosi fellépése a novemberi Papp László sportarénabeli jubileumi esemény előtt: akkor ünneplik majd meg a negyedszázados évfordulót. A zenekarnak egy hónap alatt három dala (Forradalom, Tükrök olcsón, Heaven Goes to Hell) is megjelent. A Tükröm, tükröm című albumhoz amatőr videoklip-pályázatot írt ki a Quimby: június 26-ig várják a kisfilmeket a feldolgozásokhoz a quimbytribute@gmail.com címre.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.