Milyen kitüntetést kap Kertész Imre?

Kertész Imre magas állami kitüntetést kap a Heti Válasz információi szerint – ezt közli a lap legújabb száma a Schmidt Mária Kertészt méltató írása alatti rövid közleményében.

A Terror Háza Múzeumot vezető és a józsefvárosi pályaudvaron készülő Sorsok Háza múzeum megvalósítását irányító történész Kertész Imrét mint a fasiszta és a kommunista diktatúrákkal szemeben álló embert méltatja, aki belső emigrációba vonulva vívta ki szabadságát. Mindebben példaképéhez Camus-hoz hasonlítja, aki élete végén éppúgy a szellemi száműzetést és elszigeteltséget választotta. Kertésznek különösen fájdalmas volt látnia – írja Schmidt Mária –, hogy a kommunizmus bukása után is azok az értelmiségiek uralták a közbeszédet, „akik vele ellentétben a diktatúra zárt világának megszűntét összeomlásként élték meg".

Írásában Schmidt, Kertész mondatait gyakran idézve kitér a holokauszttal kapcsolatos közbeszédre is, annak okait keresve, miért nem hivatkoznak Kertészre, miért nem idézik őt zsidó és liberális szerzők a holokauszt témájában. Erre többféle választ is talál az író műveiben: egyrészt azért, mert  áldozat valós tapasztalatait „üzletileg szerfelett károsnak vélheti a Holocaust-hazudozók ifjabb, szerfölött tehetségtelen, de annál becsvágyóbb generációja", illetve azért, mert Kertész nem német-zsidó ügyként kezeli a holocaustot, hanem általános emberi ügyként.

„Kertészben (...) egy ponton felmerült a kérdés: vajon a sok elismerés és gesztus kizárólag neki, az írónak szól, vagy esetleg hátsó, politikai megfontolások is szerepet játszanak benne?" – írja a szerző annak kapcsán, miért kellett végül az írónak a hazatérés mellett döntenie.

Ez a gondolat különösen érdekes a cikk végén közölt, zárójeles információ kapcsán, amely a várható augusztus 20-i kitüntetésről szól. Arról egyébként, hogy mi lenne a meg nem nevezett állami elismerés, nem esik szó. Mivel azonban Kertésznek 1997-ben már odaítélték a Kossuth-díjat, 2003-ban pedig a Magyar Köztársasági Érdemrend nagykeresztjét, ennél pedig csak a 2011-ben újraalapított Magyar Szent István Rend magasabb, feltehetően ezt adományozzák az írónak Lámfalussy Sándor és Egerszegi Krisztina után.

A Köztársasági Elnöki Hivatal nem adhatott információt az ügyben, de az íróhoz közel álló forrásból úgy tudják, hogy valóban a Szent István Rendről van szó.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.