Milliárdos zűrök a Metropolitanban

A New York-i Metropolitan operaház súlyos pénzügyi megszorításokra, többek között előadások törlésére kényszerül, hogy elkerülje a pénzügyi válságot. Peter Gelb igazgató a New York Timesban számolt be arról, hogy a világhírű operaház anyagi eszközeinek értéke 300 millió dollárról (64,5 milliárd forint) 100 millióra (21,5 milliárd forint) csökkent. a jegyárak egyelőre maradnak.

A 2008/2009-es évad donációi 10 millió dollárral (2,14 milliárd forint) visszaestek, s előreláthatólag a jegyeladás is több millió dollárral marad el a várttól - részletezte az igazgató.

Az opera tisztviselőinek fizetését máris 10 százalékkal csökkentették, s a többi dolgozót is arra kérik, hogy április végéig fogadják el ezt a keresetcsökkenést. A vezető énekeseket szintén szeretnék rávenni, hogy kevesebbet kérjenek előadásukért - vázolta fel a kényszerű költségtakarékosság elemeit az igazgató.

"A gazdasági krízis hatással van a kulturális intézményekre, s ez alól a Metropolitan sem kivétel" - ismerte el, de hozzátette: "hatott a donációnkra, hatott a pénzügyi mérlegünkre és a bevételeinkre, azt azonban nem szeretnénk, ha a művészi munkánkra is kihatna."

A BBC hétfői összefoglalójából kiderül, hogy a Mertopolitan vezetése nem gondolkodik a jegyárak emelésén, mert attól tartanak, hogy az elriasztaná a közönséget. Az adminisztratív intézkedésekkel 7 millió dollárt tudnak megtakarítani, így remélik, hogy tartani tudják a 2 millió dolláros hiányt, amelyet az idei költségvetésbe terveztek. A közbelépés nélkül azonban könnyen előfordulhatna, hogy jövőre már kétszámjegyű milliókra rúgna a hiány.

Gelb elmondta, hogy a szakszervezetekkel karöltve kíván felülkerekedni a válságos helyzeten. "Szerintem a szakszervezetek és a Met tágabb családja bízik az operaházban, mint intézményben. Hiszek benne, megteszik, ami ahhoz kell, hogy a Metropolitan viruló szervezet maradjon" - fogalmazott.

A New York Times jelentéséből kiderül, hogy az opera a 2009/2010-es évadot nyírbálta meg: törölték John Corigliano Ghost of Versailles című zeneművének felújításait, és Verdi Traviatáját iktatták be helyette. Berlioz Benvenuto Cellini című művének költséges színreállítása szintén elmarad. Dmitrij Sosztakovics Kisvárosi Lady Macbeth és Richard Strauss Az árnyék nélküli asszony című műveit pedig a német zeneszerző két másik operájával, az Ariadné Naxosban-nal és az Elektrával válják ki.

"Ha az embernek kórházba kell menni, hogy megoperálják, gyorsabban gyógyul majd, ha felkészült rá" - mondta optimistán az operát 2006 óta igazgató Gelb.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.