galéria megtekintése

Migiri, migiri, úgy ám!

Az írás a Népszabadság
2014. 03. 26. számában
jelent meg.


Csider István Zoltán
Népszabadság

Álválasztási kampánnyal indul az animációs sorozat 11. szériája a Comedy Centralon.

Chris annyira hülye, hogy három szegfűs léggömbért Mesterházy, négy narancssárgáért Orbán, öt Kádár-vörösért meg Thürmer nevét skandálná

„Stewie szemrebbenés nélkül húzná be az ikszet Sztálinra vagy Hitlerre – ha ők véletlenül nem szerepelnek a szavazólapon, hát odaírná a nevüket; Loisnak Szili Katalin lenne a kedvence, néha viszont Pelczné Gáll Ildikó. Brian, minimális konzervatív kitérő után, Fodor Gáborra vagy valami magasföldszinti szélsőséges liberális miniszektára szavazna. Chris annyira hülye, hogy három szegfűs léggömbért Mesterházy, négy narancssárgáért Orbán, öt Kádár-vörösért meg Thürmer nevét skandálná a Blaha Lujza téren. A szerencsétlen Meg Griffin nem tudna elmenni szavazni, mert bezárná a fáskamrába Peter, az apja. Aki amúgy legalább annyira hülye, mint a fia.”

Egy névtelenséget kérő politikai elemző szerint nagyjából így festenének a Griffin család politikai preferenciái, ha Rhode Island helyett mondjuk a festői Csepelen telepednének le.

 

A Comedy Centralon április elsején indul a Family Guy új évada – az internetet egyáltalán nem ismerő rajongóknak talán tényleg új lehet a 11. évad, a többieknek nem annyira: az Egyesült Államokban már tizenkettedszer vezeti a humorapokalipszis felé családját a félkegyelmű Peter Griffin, de ha jobban belegondolunk, a Dallas, a 24 vagy akár a Maffiózók (The Sopranos) többéves csúszásához képest tényleg mi az a fél év differencia?

Tiszta mázli, hogy az ország éppen „választási lázban” ég, így adta magát az amúgy tényleg nem rossz ötlet: álkampányt szervezni a Family Guy új évada köré. Még ha az ilyen előre eltervezett mókagenerálás nem okvetlenül mozgósítja is a leginkább elvetemült mémgyártókat és/vagy animgif kreátorokat, azért a magyar kampánykultúra így is ad némi muníciót a híveknek olykor be-besegítő CC csapatának.

A legfrissebbeket éppen a valószínűleg Észak-Koreából importált ötlet, esetleg egy román padláson a nyolcvanas években ott hagyott propagandatankönyv nyomán összeálló kormányfői személyi kultuszügyi munkabizottság által kitalált plakát ihlette, amelyről Magyarország miniszterelnökéről megtudjuk, hogy ő Magyarország miniszterelnöke, ami kétségkívül hasznos közlés egyébként. A plakát Family Guy-féle verziójában persze Peter Griffin Quahog városka miniszterelnöke.

A világszerte imádott-gyűlölt rajzfilmsorozat a felszínes vicceskedésnél azért komolyabban veszi a közéletet. Míg a rajongók körében továbbra is kérdés, hogy most akkor a fő alkotó, Seth Macfarlane és csapata ipari mennyiségű pszichoaktív szemét segítségével hozza össze a Family Guy soron következő epizódjait, vagy esetleg igen – az nem vita tárgya, hogy az 1999 óta sugárzott sorozat úgy általábanmelyik oldalon áll.Nemmintha ne találhatnánk a baloldali-liberális oldal egyes szereplőin gúnyolódó részeket.

Más demokrata párti politikusok mellett Al Gore egykori demokrata alelnökből három epizódban is hülyét csinálnak, de Bill Clinton, Jimmy Carter vagy éppen Barack Obama is megkapja a magáét. GeorgeW. Bush, Dick Cheney, Condoleezza Rice, Ronald Reagan – a kifigurázott republikánusok sora is hosszú. Az alapító atyák mellett a világpolitika nagyjai, például Putyin, Kadhafi , Castro, Mandela, Hruscsov sem ússzák meg a Griffin családot.

Hogy a Family Guy alkotói alapvetően a szabadságban hisznek, azt nem csak onnan tudni, hogy Seth Macfarlane köztudomásúlag demokrata szavazó, és dollárszázezrekkel támogatta a pártot, illetve Obama kampányát, szót emelt a melegek egyenlő jogaiért és a marihuána legalizációjáért – hanem legelébb is onnan, hogy az általa megalkotott Griffinék és barátaik számára nincs tabu, nincsenek szent tehenek, megkérdőjelezhetetlen autoritások, és a merev-liberális politikai korrektséget is hanyagolják.

Hogy mindezt Amerikában a finoman szólva is jobboldali kötődésű Fox Broadcasting Company érdekkörébe tartozó csatornán láthatják a nézők, csak hab a tortán.

A magyar álválasztásos kampány kiötlői mindenesetre, ki tudja, talán a pannon múltból tanulva, Glenn Quagmire-ről, a család barátjáról is készítettek egyet a miniszterelnökös óriásplakátból (a szakértő szerint „ő valószínűleg Deutsch Tamásra vagy Schmitt Pálra szavazna”), ezen csak annyi áll, a szexfüggő szomszéd szavajárását idézve, hogy „migiri, migiri, úgy ám!”

Nyertek már választást ennél egyszerűbb programmal is Magyarországon.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.