galéria megtekintése

Miért Wass Albertnek van kétszáz szobra, miért nem Kosztolányi Dezsőnek?

41 komment


Kácsor Zsolt

A helyettes államtitkárból irodalmimúzeum-igazgatóvá lett Prőhle Gergely szerint érdemes rákérdezni, hogy miért van Wass Albertnek kultusza. A Petőfi Irodalmi Múzeum nem kegyeleti hely, Wass mellett Kassák Lajos, Arany János és Szabó Magda is szerepel Prőhle terveiben.

- Soha nem dolgozott múzeumban, most pedig egy múzeum vezetője lesz. Ez meglepett. Mivel tudna meggyőzni?

- A pályázatommal. Olvasta?

- Kerestem a neten, még nem találtam meg.

- Pedig már néhány napja nyilvános, a PIM honlapján elérhető. Nem állítom benne, hogy irodalomtörténész vagyok, azt sem, hogy muzeológus. Azt írom, hogy van intézményvezetői rutinom és számos szakmai tapasztalatom, ami a PIM számára hasznos lehet. Azt is állítom, hogy a PIM jóval több egy múzeumnál, összetett intézményrendszer a Digitális Irodalmi Akadémiával, a Hamvas Intézettel, a Mesemúzeummal, a Kazinczy-múzeummal és még sorolhatnánk. Ez inkább integrációs képességet, vezetői gyakorlatot, hazai és nemzetközi kapcsolatrendszert követel, semmint szorosan vett muzeológiai, irodalomtörténeti tudást. És kell a muzeológia és az irodalomtörténet iránti alázat is. Ennek belátása bátorított arra, hogy pályázzak, s bátorított valahány múzeumi szakember vagy az irodalomban nálam jártasabb személy, akivel beszéltem.

 

- Spekulációkat olvastam arról, hogy a politikából kifelé állt már a szekere rúdja, találgatják, hogy nincs jóban Szijjártó Péterrel, de jóban van másokkal, s a megromlott kapcsolatok miatt kell otthagynia a kormányzati munkát.

- A váltáshoz személyes vagy szakmai kapcsolataimnak semmi, de semmi köze. A legjobb lelkiismerettel állítom, nem volt olyan konfliktusom, amely távozásra késztetett volna.

- Beszéljünk arról a tervéről, hogy Wass Albert-kiállítást tervez a PIM-ben! Előrebocsátom, hogy a Farkasverem kivételével nem szeretem az írásait, s a kultuszát nem tartom igazságosnak olyan írókkal szemben, akik azt nála jobban megérdemelnék.

- Wass Alberttel kapcsolatban érdemes kor- és irodalomtörténeti vizsgálódás tárgyává tenni, hogy miért is van neki Magyarországon mintegy kétszáz szobra. Ez érdekes felvetés lehet azoknak is, akik nem szeretik, s azoknak is, akik szobrot állítanak neki. Az adófizetők pénzén működtetetett intézménynek fontosak a látogatottsági mutatók. Talán lehet úgy beszélni Wassról, hogy elkerüljük a vele kapcsolatos közhelyeket, előítéleteket pró és kontra. Gondolja, hogy ez nem helyes megközelítés?

Wass, Kassák, Arany, Szabó Magda egymás mellett az új vezető jövő évi terveiben
Wass, Kassák, Arany, Szabó Magda egymás mellett az új vezető jövő évi terveiben
Koncz György / Népszabadság

- Inkább az a kérdés, hogy egy olyan meghatározó intézmény részéről, mint a PIM, felelősségteljes dolog-e abba az irányba orientálni a közönséget, hogy Wass Albert íróként jelentős.

- De ez nem állásfoglalás Wass mellett, hanem vele kapcsolatos kérdésfelvetés. Ha érdekel minket a magyar társadalom és az irodalom viszonya, érdemes megkérdezni, hogy miért van Wass Albertnek ilyen kultusza.

- Önnek erre van válasza?

- Kapásból nincs, feltételezéseim vannak, ez is az alapja a kíváncsiságomnak. Találkoztam olyannal, aki gyűlöli és olyannal, aki rajong érte. Egyesek szerint bizonyos művei zseniálisak, mások szerint csapnivaló fércművek.

- Mit szeret tőle? Melyik művét?

- Nem olvastam tőle túl sokat, novellákat, A funtineli boszorkányt és még néhány regényt. De ez mindegy, az én ízlésem ebben a kérdésben irreleváns. Engem az izgat, hogyan válhat egy író a magyar közélet már-már kultikus alakjává. Miért nem mondjuk Kosztolányi Dezsőnek van kétszáz szobra, miért Wassnak?

- De a PIM-nek kánonteremtő ereje van. Ha Wass megjelenik, az iránymutató a társadalomnak.

- Gondolja, hogy azzal orientál a múzeum, hogy valakit tematizál? Nem azzal orientál, hogy miként teszi ezt? Egy dolgot szögezzünk le: a PIM nem kegyeleti hely, a kiállításrendezés pedig nem kegyeleti aktus sem Wass Albert számára, sem Kassák Lajos számára. Érdekes, Kassákra nem kérdez rá senki.

- A tervei kapcsán éppen ez lett volna a következő kérdésem.

- Hiszen Kassákot is említettem a pályázatomban, akárcsak Arany Jánost, Szabó Magdát. Mindannyiuk esetében kerek évfordulót ünneplünk 2017-ben. Kassáknak kettős jubileuma lesz: születésének száznegyvenedik, halálának ötvenedik évfordulója. Foglalkozni kell vele, mert ő volt az a magyar avantgárd szerző, akit leginkább ismertek ­Európában, igaz, inkább képzőművészként, mint irodalmárként. Érdekes jelenség. Ese­tében a hiteles baloldali gondolkodás XX. századi viszontagságairól is érdemes lehet szót ejteni.

- Valahol említette, hogy nagyra becsüli az elődje tevékenységét, s amit lehet, folytatni akar. A mondat tisztelgő tartalmán túl mit kell a folytatáson érteni?

- Ez nem udvariassági formula volt: E. Csorba Csillát valóban nagyra tartom. Régóta ismerem, a férje hivatali elődöm volt németországi nagykövetként. Sokszor hívott kiállítást megnyitni, sokat jártam a PIM-be magánemberként is, láttam, hogyan működik. Lehet, hogy én majd itt-ott máshova helyezem a hangsúlyokat. A kiállítások, programok távlatos tervezésére, éppen az alaposabb szakmai, tudományos előkészítés biztosítása végett érdemes lesz több figyelmet fordítani, ami a finanszírozás jobb tervezhetőségét is megköveteli. De ettől függetlenül a PIM szakmai tevékenységét csak méltatni lehet. Ezzel kezdem a pályázatomat, s ezzel is zárom.

- Én meg azzal, hogy jövőre nem csak irodalmi jubileumokat ünneplünk: 2017-ben lesz a kiegyezés százötvenedik évfordulója. Ennek kapcsán tervez valamit a PIM élén?

- Soha nem álltam háborúban senkivel, úgyhogy nem tudom, kivel kellene kiegyeznem.

Prőhle Gergely

1965-ben született Budapesten, 1989-ben szerzett német–magyar szakos diplomát. A Friedrich Naumann Alapítvány egykori igazgatója, hazánk volt német és svájci nagykövete. Jelenleg uniós kétoldalú kapcsolatokért, sajtóért és kulturális diplomáciáért felelős helyettes államtitkár. 2017-től a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) vezetője. Pályázata a múzeum honlapján olvasható.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.