Mielőtt meghúznánk a ravaszt

Amikor Atom Egoyan A fogoly című művét két évvel ezelőtt kiröhögték Cannes-ban, egyértelműnek tűnt, hogy az egykor csodagyerekként számon tartott örmény származású kanadai direktor nemhogy túl van a csúcson, hanem már egyfajta önparódiájaként értelmezhetőek az újabb művei. Ezek után tényleg bombameglepetésként hatott, hogy az Emlékezz! című thrillere viszont felér egy arculcsapással. Sokkolóan jó drámáról van szó.

Hőse, Zev, a holokauszttúlélő, demenciában szenved, és idősek otthonában él. Egy kiadós alvás után nem is nagyon emlékszik, hogy hol van, vagy mi történt vele. Barátja a tolószékhez kötött Max Rosenbaum, aki jelentőségteljes szerepet szán kettőjüknek. Egyfajta misszióról és utazásról beszél, hogy mindent leírt egy levélben, ha esetleg elaludna és öntudattalanul ébred, elolvassa, és újfent képben lesz és megy minden tovább a nagybetűs terv szerint. Még itt is azt hihetnénk, hogy egyfajta bakancslista-megbízásról van szó, de igen hamar borul minden. A film műfaja is: a könnyed hangvételtől a lelkiismereti dráma és a thriller irányába.

Kiderül, hogy Zev tulajdonképpen bosszúhadjáraton van: fel akarja kutatni azt az SS-tisztet, aki végzett a családjával Auschwitzban. Ha megtalálja, végez vele. Négy személy jöhet szóba a nevük alapján. A nyolcvanéves, óriási pisztollyal botorkáló bosszúálló számos drámai és olykor kínos pillanatot él át, mire végül elsütheti a fegyverét. Christopher Plummer alakítása Zev szerepében pedig elképesztően árnyalt és érzékeny. Talán élete legjobbját nyújtja. Ez az igazi jutalomjáték!

Úgy tűnhet, hogy túl sok mindent elárultunk a film cselekményéből, de erről szó sincs. Benjamin August forgatókönyvíró tarsolyában még rengeteg muníció lapul, az idegeinkkel játszik a végső nagy fordulatig. Szinte hihetetlen, hogy elsőfilmes íróval van dolgunk. Brutálisan jól megírt irodalmi alapot adott Egoyan kezébe, szinte egy nyugodt pillanatunk sincs. A mozit elhagyva bőven van min gondolkodni a nézőnek.

Emlékezz!

Forgalmazza az ADS Service

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.