galéria megtekintése

Mesébe illő színészkarrier

Az írás a Népszabadság
2015. 08. 01. számában
jelent meg.


Szemere Katalin
Népszabadság

Csak tizennyolc éves, máris sorra kapja a szerepeket Coco König a világhírű Luc Bondy előadásaiban. A félig magyar származású Coco nemrég forgatta első filmfőszerepét is, az Edelényi János rendezte A gondűzők munkacímű moziban, amelynek Brian Cox a férfi főszereplője.

Mesébe illő a 18 éves Coco König eddigi színészi karrierje. Nemrég érettségizett, máris jó pár színházi szerepet tud maga mögött. A félig magyar származású, Bécsben született Cocót kicsi kora óta viszi rendszeresen színházba édesanyja, a kilencvenes évek sztármodellje, Czapolai Barbara. Gyakran egyetlen produkcióért autóztak Budapestre, majd éjjel vissza. Ízlelgette Coco, amit látott a színpadon, tetszett is neki. Míg a bécsi diákszínjátszóba járt, szülei egy percig sem gondolták, hogy ezt ő folytatni akarja – meséli.

Meg is lepődtek, amikor a 15 éves lányuknak a világhírű, svájci származású rendező, Luc Bondy, a párizsi Odeon igazgatója szerepet kínált. Romantikus komédiák kedvenc fordulata, amikor a fiatal lány odalép az ismert rendezőhöz, és közli: színésznő szeretne lenni. Így tett Coco is, aki egy vacsorán odaállt Bondy elé, és azt is hozzátette, milyen sokat jelentene neki, ha valamelyik előadásában egy kicsi szerepet kaphatna. A rendező első reakciója után nem sok jót remélt, és ő lepődött meg a legjobban, mikor pár hónappal később bécsi castingra hívták. Handke darabjában, Az aranjuezi szép napokban kapott nyúlfarknyi szerepet. Hogy mennyire jól dolgoztak, bizonyítja három újabb közös munka. Még egy kis szerep a Burgtheaterben: Flipote a Tartuffe-ben. Majd Bécs után Berlin, a Brecht alapította Berliner Ensemble-ban egy Ödön von Horváth-darab, a Don Juan megjön a háborúból.

Eredetileg itt is kétmondatos szerepre várták, de a meghallgatáson Bondy arra kérte, próbálja ki az egyik főszerepet, a 15 éves lányét, aki azt hazudja, hogy Don Juan megerőszakolta. A castingon negyedóra alatt kellett befalnia a szöveget, de nem mondtak rá semmit. Újabb meghallgatások következtek, már fogyott a remény, mikor végre megkapta a szerepet.

 

A kezdők bátorságával vágott bele, segítette a rendezőn kívül a főszereplő Samuel Finzi, aki arra is tanította, hogyan kiabáljon színpadon. Miközben Berlinben próbált, maga tanulta azt, amit osztálytársai Svájcban. A svájciak azzal a feltétellel engedélyezték, hogy márciusban kezdje az iskolát, ha kiváló jegyeket szerez. Májusban remek eredménnyel le is érettségizett.

Az Ödön von Horváth-darab után Csehov Ivanovja jött. Kis szerep, de a párizsi Odeonban és franciául. Csak nyolcszor játszotta, majd lekettőzték, mivel megkapta első filmszerepét. Ki gondolná, hogy a magyar Marie Claire-interjúban figyelt fel rá Edelényi János?

Coco König négy nyelven beszél kiválóan. Hároméves koráig csak a magyart használta. Régebben németül álmodott, de amíg Svájcba járt középiskolába, áttért az angolra, a nemzetközi a társaságban mindenki ezt használta. Mindent ért magyarul, de amióta nem él otthon, kopik a tudása. – Mivel csak anyámmal gyakorolom, pont úgy beszélek, mint egy 43 éves nő – mondja. Edelényi János The Carer filmjében magyar lányt játszik, aki színésznő szeretne lenni, és Angliába megy dolgozni. A Parkinson-kóros színészlegenda mellé áll ápolónak, abban reménykedik, hogy közben ellesheti a színészi fortélyokat, és megtanul szépen angolul.

Coco König odalépett a párizsi Odeon igazgatójához, hogy bármilyen szerepet vállal
Coco König odalépett a párizsi Odeon igazgatójához, hogy bármilyen szerepet vállal
Kurucz Árpád / Népszabadság/archív

Az idős színészt az Emmy-díjas Brian Cox játssza, aki olyan filmek sztárja volt, mint például a Trója, Az embervadász, az X-Men 2., a Bourne-rejtély és a Bourne-csapda. A Kentben forgatott filmben három – Lukáts Andorral közös – magyar jelenet is volt. Molnár Piroska színésznő segítette abban Cocót, hogy megszűnjön a legapróbb akcentusa is. Mind a 28 forgatási napon a kamera előtt állt. Nagy élmény volt, mondja, és nevetve hozzáteszi: nem fáradt el, nem volt rá ideje. A kezdetektől arra koncentrált, finomítson színpadhoz szokott gesztusain.

A film – a tervek szerint – decemberben vagy jövő januárban jön ki. Akkor már elkezdi egyetemi éveit Amerikában. Fontos, hogy legyen „civil” diplomája is, állítja. Több amerikai egyetem bölcsészkarára jelentkezett, olyan helyre menne, ahol elég később döntenie arról, mire szakosodik. Amerika persze jó terep lenne színházra, filmre is. Ha kapna ott egy jó kis szerepet, nem habozna kihagyni egy szemesztert.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.