galéria megtekintése

Merénylet az épített környezet ellen

Az ország építészeti környezete elleni merénylet az engedélyeztetés megszüntetése – mondja Kévés György Kossuth-díjas építész. Tiltakozik a Magyar Építész Kamara is. A kormány a velük folytatott egyeztetés ellenére sem vette figyelembe javaslataikat, így a sarki fűszeres is tervezhet 300 négyzetméteresnél kisebb házat.

A maximum 300 négyzetméter hasznos összes alapterületű új lakóépületek építéséhez nem kell többé építési engedélyt kérni, döntött tavaly év végén a kormány. A rendelkezés az építészszakmában és az önkormányzatoknál aggodalmat keltett: építészeti káosz uralhatja el az ország utcáit.

Stíluskavalkád a hegyoldalban: pedig ezekhez a házakhoz még kellett engedély
Stíluskavalkád a hegyoldalban: pedig ezekhez a házakhoz még kellett engedély
Kurucz Árpád / Népszabadság/archív

A Magyar Építész Kamara néhány heti hallgatás után közleményben tudatta: egy évig dolgoztak közösen a szakmát felügyelő miniszterelnökségi helyettes államtitkársággal, ennek eredményeként koncepciószinten kialakult egy szakmai garanciákat tartalmazó komplex rendszer. Ez egyértelművé tette az építési folyamat szereplőinek jogait, kötelezettségeit és felelősségét. Jól szolgálta volna a bürokrácia csökkentésére irányuló kormányzati szándékot, egyúttal az épített környezet jó minőségét. A rendelet azonban a hivatkozott rendszernek csak egy kis szegmensét tartalmazza. A kamara elnöksége ezt nem tartja elfogadhatónak, mert a jogszabály nem biztosítja az épített környezet – településkép, utcakép – védelmét, ahogy a védett értékek megóvását sem, nem követeli meg az építészeti-műszaki terv alapján történő kivitelezést, a megvalósítás szakmaiságát és szakszerűségét, a tervek építészeti-szakmai kontrollját.

 

Kévés György Kossuth-, Ybl- és Prima Primissima díjas építész szerint a törvényben foglalt rendelkezés jókora merénylet épített környezetünk ellen. – Egy olyan országban, ahol ilyen alacsony nívójú a közízlés, a tárgyi kultúra, semmiképpen nem szabadna megengedni efféle szabadosságot – mondta lapunknak. – A magyar építészet az 1920-as évek óta zuhanórepülésben van, és most elérte a becsapódási pontot.

Kévés szerint a civilizált világban sok eltérő megoldás létezik, de olyanról nem hallott, hogy csupán egy bejelentésen múljon, ki, mit, milyet épít. – Mostantól az is mindegy, hogy a polgár kire bízza a tervezést, a sarki fűszeres is rajzolhat neki házat – jegyezte meg, hozzátéve: eddig, ha egy építész nem tartotta megvalósíthatónak a megrendelő elképzeléseit, nyugodtan mondhatta, hogy a hatóság úgysem fogja jóváhagyni a tervet. Ezzel sok szörnyűséget sikerült megelőzni. Kévés György mélységesen egyetért azzal, hogy túlságosan hosszú volt az a 60 nap, amennyi a hatóságnak a tervek elbírálására rendelkezésére állt – még az agyonbürokratizált szocializmusban is egy hónap alatt döntenie kellett! –, ez joggal irritálta az érintetteket, de sokkal jobban jártunk volna, ha a kormány a határidők lerövidítésére tesz erőfeszítéseket, ahelyett hogy szabadjára engedi az építtetőket.

Kévés György
Kévés György

Az általunk megkérdezett építéshatósági szakemberek szerint azért nem egészen úgy igaz, hogy most már bárki azt építhet, amit akar, mert az új lakóházakra 300 négyzetméter alatt nem kell építési engedély. A bejelentési kötelezettség nem szűnt meg. Ahhoz pedig tervek kellenek, ráadásul a korábbinál nagyobb léptékű: 1:200-as helyszínrajz és 1:200-as utcaképet is ábrázoló terv. Ennek figyelembe kell vennie a helyi építési szabályzat rendelkezései közül az építési telek megengedett beépíthetőségét, építménymagasságát vagy beépítési magasságát, a szabályozási vonalát és a beépítési módját vagy építési helyét.

Az is igaz viszont, hogy az összes többi – mint például a tetőforma, tetőhajlásszög, anyaghasználat, homlokzatképzés, lakásszám és más helyi előírások – figyelembevételére nem kötelez a törvény. És ezzel vissza lehet élni.

Az is gondot fog okozni, hogy a hatóságoknál dolgozók számára nem világos, a bejelentés átvételét követően a hivatal milyen formában fogadja el. Ha pedig megfelelő a terv, milyen módon utasíthatja el.

Az új eljárási rend alkalmazására most gyorstanfolyamokat szerveznek. Volt olyan hatóság, amely az építkezők türelmét kérte, amíg nem tisztázódik az új rend.

Az elhibázott törvénymódosításon nyilvánvalóan változtatni kell, és a kamara ebben továbbra is kész a segítségnyújtásra. Szerettük volna, ha a kamara elnöke lapunknak árnyaltabban is kifejti a törvénnyel kapcsolatos véleményét, de többször is hasztalan próbálkoztunk.

Mióta van építési engedély?

Mai típusú, sok paraméteres építési engedélyt az 1937. évi VI. törvény óta kellett kikérni magánerős építésekre, bár utcaképi, tűzvédelmi szabályozások már korábban is voltak a településeken a XIX. század óta. A fővárosban például 1805-től, Hild János városrendezési tervétől törekedtek tudatosan az egységes utcavonal kialakítására, majd Budapest egyesítésével 1873-tól szigorodott a szabályozás.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.