galéria megtekintése

Bemutatjuk a Mementót

0 komment

NOL

A január 27-i nemzetközi emléknapon egy magyar grafikus, Szilágyi Varga Zoltán kisfilmjét vetítik a televíziók szerte Európában. A Memento című animációs mozgókép arra a kérdésre keres és talál választ, hogy kik öröklik meg Auschwitzot. Elvégre a holokausztemlékezetnek szüksége van a művészetre. A kisfilmet most olvasóink is megnézhetik.


Az ENSZ Közgyűlése 2005-ben a Holokauszt Áldozatainak Nemzetközi Emléknapjává nyilvánította január 27-ét, az auschwitz-birkenaui koncentrációs tábor felszabadításának napját.

A közelgő évforduló alkalmából az Emlékezet és Szolidaritás Európai Hálózata a Wannsee-i Konferencia Házával együttműködve társadalmi célú nemzetközi kampányt indít „Emlékezz. Január 27." címmel. E kampány legfontosabb eleme a „Mementó" című harminchat másodperces, oktatási céllal készült animációs film, melyet Szilágyi Varga Zoltán magyar grafikusművész készített.

 

A filmet az Emlékezet és Szolidaritás Euró­pai Hálózata készíttette. A kelet-közép-európai, kormányközi együttműködést 2005-ben hívta életre a cseh, a lengyel, a magyar és a német kultuszminiszter. A szervezethez 2014-ben csatlakozott Románia, de részt vesz a közös projektek egy részében Lettország és Ausztria is.

Az Emlékezet és Szolidaritás célja a XX. század történelmének kutatása, oktatása. A traumák művészi feldolgozásának elősegítése, a régió és népei közösségi emlékezetének alakítása. Határokon átnyúló oktatási és művészeti projekteket szerveznek. Nekik köszönhetően ismerhetjük meg a rövidke animációs filmet.

Hetvennégy évvel a wannsee-i konferencia és hetvenegy évvel az ausch­witzi tábor felszabadulása után azt a kérdést teszi fel Szilágyi Varga filmje, amelyet Kertész Imre is feltett egy Magyarországon is méltán népszerű filmről, Az élet szép című romantikus holo­kauszt-vígjátékról elmélkedve.

Ausch­witz mindkettejük szerint olyan érték, amelynek birtoklását ki kell érdemelni. Az ember lehetőségeiről és esélyeiről szerzett értékes tudásunkról van szó,

amelyet nem birtokolhat el tőlünk senki. Vigyázni kell az emlékezetére, és akié Ausch­witz, azé a felelősség, hogy megfelelően adja tovább.

A Mementóról és a holokauszt-évfordulóról itt olvashatnak további részleteket: >>>

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.