galéria megtekintése

A botosjeti eljött értünk

Az írás a Népszabadság
2015. 06. 10. számában
jelent meg.


Ötvös Zoltán
Népszabadság

Szeptemberben jelenik meg A magyar helyesírás szabályai tizenkettedik kiadása. Az 1832-es első kiadást eddig tíz további követte, a legutóbbi változat 1984-ben jelent meg és 2016. szeptember 1-ig marad érvényben. Ebből következik, hogy egy éven keresztül a változások előtti és utáni szabályok szerint írt szövegek egyaránt szabályosnak számítanak.

A XIX. század első évtizedeiben már nagy szükség volt a magyar nyelv írásának egységesítésére, mert egyszerre több, csupán a szokásjog által szentesített kánon volt érvényben. Ebből a szempontból mérföldkő volt az 1832-es Magyar helyesírás’ és szóragasztás’ főbb szabályai című kötet, amely ezen a téren viszonylagos egységet teremtett. Az első szabályzatot rendkívül gyorsan, alig egy év alatt állították össze – a most készülőt 12 év alatt.

Illusztrációnk egy kitöltött általános iskolai feladatlap
Illusztrációnk egy kitöltött általános iskolai feladatlap
Forrás: Facebook

A magyar helyesírás szabályait az elmúlt két évszázadban folyamatosan pontosították, bővítették, korszerűsítették.

 

A legutolsó, tizenegyedik kiadás 1984-ben jelent meg. 2003 novemberében határoztak a 12. kiadás elkészítéséről – az új szabályzatot az MTA Magyar Nyelvi Osztályközi Állandó Bizottsága dolgozta ki.

Ez csak csiszolgatás

„Tudomásul kell vennünk, hogy a szabályzat nem lehet örök, nem maradhat változatlan, hiszen folyton változik maga a nyelv és részben a nyelvről való felfogásunk is. Ezért időről időre szükség van a mindenkori szabályzat módosítására, a nyelv változásaihoz való hozzáigazítására. Úgy tűnk, hogy húsz-harminc évenként szükség van erre” – olvasható az akadémia honlapján Keszler Borbála nyelvészprofesszornak, a munkálatok vezetőjének véleménye.

Nem mondhatni, hogy érdektelenségbe fulladt az előkészítő munka, hiszen a köztes vitaanyagra például mintegy ezer, konkrét nyelvi jelenségekkel foglalkozó hozzászólás érkezett. Sík Eszter középiskolai magyartanár szerint az akadémiának végre vennie kéne egy nagy levegőt, és a csiszolgatás helyett neki kellene ugrania egy nagy reformnak, amelynek köszönhetően a szabályrendszer egyszerűbbé és követhetőbbé válna. Túl sok és túl bonyolult a regula, miközben egy jelentős részükre semmilyen szükség nincsen, hiszen nem könnyítik meg az érthetőséget – mondja a tanárnő. A Keszler Borbála vezette bizottság célja ezzel szemben az volt, hogy nagyobb változtatások nélkül, könnyebben használható, rugalmasabb szabályzatot adjon a használók kezébe.

Nem reform

Tamás Ferenc, a Magyartanárok Egyesületének alelnöke, gyakorló magyartanár is arra hívta fel a figyelmet: a helyesírási reformot a nyelvészszakmából is sokan sürgetik, előkészítő munkák is zajlottak, zajlanak. Szerinte is túl sok a felesleges szabály.

Ennek ellenére a helyesírás szabályainak 12. kiadásában alapvető, lényegi változtatások nincsenek, csak kisebb módosítások. Kihagyták például a postai címzésre vonatkozó részt, mivel a címzést a posta írja elő, s annyi változata létezik a címzésnek, hogy nehéz azt pontos szabályba foglalni. Megengedőbb a szabályzat az intézménynevek írásában is, például az intézmény típusát jelölő szavakat (minisztérium, egyetem, hivatal, intézet, iskola, vállalat, üzem, rendőrkapitányság stb.) ajánlatos kis kezdőbetűvel írni, amikor valamely szövegben egy bizonyos intézményre utalnak.

Új szavak, kifejezések kerültek a szótári részbe, illetve régi, elavult alakok elhagyása is szükségessé vált (ilyen például: agárkutya, átíró könyvelés, bilgeri, csillagláb). A lista kiegészült a határon túli magyar földrajzi nevek, intézmények, valamint a jellegzetes határon túli magyar szavakkal, ami szintén régi adóssága volt a szabályzatnak, hiszen a szabályzat szándéka szerint nem Magyarországnak, hanem valamennyi magyar nyelvhasználónak szól.

Közízlés és szabályozás

Bizonyos esetekben egyes szavak írása is módosul. Ilyen ok a szó ejtésének megváltozása: árboc helyett az árbóc a helyes, bedekker helyett bédekkert írjunk. Módosításra ad okot, ha a szaknyelvben másként írják a szót: első fokú ítéletből így lesz elsőfokú ítélet, fekete dobozból feketedoboz. Szeptemberben bevezetik a használatát, de csak 2016 őszétől lesz kizárólagos. Addigra kiderül, hogy a szerkesztők elképzelése találkozik-e a közízléssel.

Ezután sem lesz egyszerűbb

– Új szabályként a jövőben két kötőjelet használunk azokban a többszörös összetételekben, amelyeknek előtagja is kötőjellel kapcsolt összetétel: C-vitamin-adagolás, Kossuth-nóta-éneklés, Nobel-díj-átadás, sakk-készlet-gyűjtemény, tarokk-kártya-játékos, tb-járulék-csökkentés.

– A többjegyű mássalhangzókat csak az összetett szavak tagjainak határán kettőzzük teljesen, például: jegygyűrű, fénynyaláb, díszszemle, gipszszerű. Egyéb helyzetekben egyszerűsítve kettőzzük őket, vagyis csak az első jegyüket írjuk kétszer: loccsan, asszonnyal.

– Ha egy csillagászati név utolsó tagja köznév (felhő, köd, üstökös), kötőjellel kapcsoljuk az előtaghoz: Magellán-felhő, Androméda-köd, Orion-köd, Rák-köd, Hale–Bopp-üstökös, Kopernikusz-kráter.

– Elfogadható ezután az elseje, elsején, elsejéig stb. szóalakok számjegyes írása is: 1-je, 1-én vagy 1-jén, 1-ig vagy 1-jéig. Az elseji vagy elsejei szóalak számjeggyel írva: 1-i vagy 1-ji vagy 1-jei alakja helyes.

– Ha egy eredetileg kötőjellel kapcsolt, földrajzi köznévi utótagot tartalmazó földrajzi név közterület nevébe kerül, a kötőjeles írásmódot egybeírás váltja fel: Csörsz-árok – Csörszárok utca, Ferenc-hegy –Ferenchegyi út. A mozik, vendéglők, eszpresszók, üzletek, fürdők, temetők, lakóparkok, szállodák, panziók, termek neve lehet intézménynév is: Corvin Budapest Filmpalota, Rózsakert Bevásárlóközpont, Szt. Lukács Gyógyfürdő és Uszoda, Fiumei Úti Sírkert, Astoria Szálló, Platán Panzió, Kossuth Rádió, Csontváry Terem, Derkovits Terem.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.