Megszűnik a Szputnyik

Március végétől megszűnik az egyik legprogresszívabb színházi társulat, a Szputnyik Hajózási Társaság. Bodó Viktor a hétvégén jelentette be a tíz színésznek és a hét stábtagnak: nem hazardíroznak tovább.
A 2008 óta működő Szputnyik a nemzetközi színházakban – különösen német nyelvterületen – igen keresett csapat. Működési költségük jó részét ezek a külföldi együttműködések adták, a többit a hazai, tavaly 28 millió forintos működési támogatásuk. Ebből kellett menedzselniük az egész évet, a Szputnyik ugyanis az elmúlt két esztendőben egyetlen forintnyi produkciós támogatást sem nyert az NKA pályázatán.

Hogy megszüntetik a társulatot, az több rétegű kérdés – tudtuk meg a Szputnyik Nonprofit Kft ügyvezetőjétől, Tóth Pétertől. Egy része csak a finanszírozás hiánya, az is eléggé nyomasztó évről évre, hogy minden tavasszal forráshiány áll elő. Ha időben kiírják a működési pályázatot, akkor sem jutnak július elejénél előbb a megítélt összeghez. Évről évre hazardírozás, be tudják-e fejezni az évadot. Ez a helyzet pedig kezdte felőrölni a társulatot.

A 2014-2015-ös évad elején egyébként csak december 31-ig szerződtek a művészekkel, úgy látták, addig lehet elég a pénzük. Aztán, mikor a külföldi koprodukciókból még befolyt némi pénz, a TAO-bevételeket is megkapták, valamint megkötötték a szerződést a Vígszínházzal a Koldusopera című produkcióra – amely szintén együttműködés, Bodó rendezi –, akkor újabb, március 31-ig szóló szerződést adtak a csapatnak.

Hosszas mérlegelés után azonban most úgy döntöttek: itt a vége. Szokatlan, de ésszerű, hogy évad közben jelentette ezt be Bodó, így a művészek és a stábtagok tárgyalhatnak a következő évadról más színházakkal.

A Szputnyik Nonprofit Kft. egyelőre működik tovább. Ők bonyolítják le a két vígszínházi produkció (a Koldusopera mellett A revizor) szerződéses kötelezettségeit, de az idén már nem pályáznak támogatásra. Egyelőre megmarad a színház mellett működő, a színész Fábián Gábor és a színházpedagógus Pass Andrea vezette Mentőcsónak Egység, amely tantermi előadásokat hoz létre, és a Pirézek, a Hosszabbik út és a Szociopoly mellett talán újabb produkcióra is lehetősége lesz.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.