Megszűnik a mozis nézettségi toplista

A héten utoljára hozta nyilvánosságra a mozik nézőszám alapján top10-es listát – áll a Filmforgalmazók Egyesülete lapunkhoz elküldött tájékoztatásában. Így jövő héttől hiába keressük majd azokat az információkat, hogy melyik premierfilmet nézték meg a legtöbben, illetve hogy egy-egy korábban bemutatott mű hány héten keresztül tudott maradni az érdeklődés középpontjában.
– Versenyjogilag aggályos az adatmegosztás, így a tagság döntése értelmében megszűnik azok központi gyűjtése – erősítette meg lapunknak Bálint Péter, a Filmforgalmazók Egyesülete elnöke, aki egyúttal nagyon fájlalja a döntést. Véleménye szerint ez totális visszalépés szakmai szempontból, mivel ezzel szinte teljesen ellehetetlenül, hogy elemzésekkel készítsenek elő forgalmazói döntéseket. Hangsúlyozva: a világon mindenhol nyilvánosak a box office adatok és a toplisták.

Információink szerint a háttérben az áll, hogy a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) döntése januári döntése szerint a Magyar Bankszövetség (Bankszövetség) – a Nemzetközi Bankárképző Központ Zrt. (Bankárképző) közreműködésével – tizenkét éven át a verseny korlátozására alkalmas módon működtette a „BankAdat” adatbázist, így lehetővé tette a bankok számára, hogy egyedi, üzleti titoknak minősülő, stratégiai adatokat osszanak meg egymással. A jogsértésért összesen 4,015 milliárd forint bírságot szabott ki a GVH.

A Filmforgalmazók Egyesületének legutóbbi ülésen az egyik forgalmazó cég vetette fel a toplista esetében is fennálló „elméleti” problémát, és a tagság megszavazta az a javaslatot, melynek értelmében minden egyes forgalmazó a saját filmjeinek a nézettségi és bevételi adatait a saját honlapján teszi közzé (már amennyiben rendelkezik ilyennel). Aztán, akinek van kedve, vagy energiája, gyűjtögesse össze, illetve rendezze az adatokat kedve szerint maga. Úgy tudjuk, hogy a GVH-nál fel sem vetődött a toplista kapcsán a kartellgyanú.

Bálint Péter szerint a helyzet csak átmeneti, és a piaci szereplők megtalálják a módját, hogy a jövőben hozzáférhessen mindenki az alapvető filmipari mérőszámokhoz, mondjuk egy független adatbázis-kezelő honlap létrehozásával. Másik megoldás lehetne a Nemzeti Filmiroda, melynek – nem mellékesen – törvényi kötelezettsége az adatok gyűjtése, viszont a heti közlése természetesen nem. A mozik forgalma kapcsán a NAV is rendelkezik adatokkal a rendszerbe kötött pénztárgépek forgalma nyomán, de ők sem rendelkeznek a megosztáshoz szükséges felhatalmazással.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.