Megrendelték, de még nem tudják, hova teszik a csodazongorákat

Amint arról lapunk keddi számában írtunk: 602 millió forint értékben tíz darab Bogányi-zongorát vásárol fenntartója kérésére a Budapesti Operettszínház. Az Emmitől azt kérdeztük: milyen célt szolgál majd a tíz darab zongora.

Megy az Operettbe?
Megy az Operettbe?
Szabó Miklós / Népszabadság

A minisztérium célja „a magyar hangszertalálmány megismertetése a hazai és a nemzetközi zenei élettel. Ennek érdekében a kormány tíz zongora gyártását rendelte meg, hogy azok elismert magyar, valamint külföldi kulturális intézményekhez kerülhessenek, lehetővé téve, hogy világhírű művészek is koncertezhessenek rajtuk, ezzel is öregbítve a magyar zene presztízsét". Arról még folynak az egyeztetések, hogy mely intézményekben használják majd a hangszereket.

A minisztérium válaszai alapján a kormány azért döntött a darabonként több mint 60 millió forintba kerülő Bogányi-zongora mellett, mert annak zengő hangzása vetekszik az eddigi legjobb zongoramárkákkal, a hangszernek a megszokottnál jóval hosszabb élettartamot biztosít a kompozitötvözet, amelyből a rezonáns lap készül, a zongora mechanikáján jelentős újításokat végeztek, a hangszer dizájnja pedig modern. A Bogányi-zongora kevesebb karbantartást igényel, értékét pedig korlátlan ideig képes megtartani. Funkcionális szempontból hangvetőként is működik, ami újdonság a hangszer történetében.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.