Megnyitja kapuit a felújított Benczúr Palota a postai világnapon

A postai világnap alkalmából újra megnyitja kapuit kedden a Benczúr Palota, a felújított épület ad otthont a Postamúzeumnak is.

A postai világnapot október 9-én tartják annak emlékére, hogy Bernben 1874-ben ezen a napon alapították meg az Általános Postaegyesületet (1878-tól Egyetemes Postaegyesület – UPU) a nemzetközi postaszolgálat összehangolására és továbbfejlesztésére. A 22 alapító között volt Magyarország is. A mára 190 tagnál többet számláló UPU 1948 óta az ENSZ szakosított szervezete.

A világnap célja, hogy felhívják a figyelmet a szolgáltatás társadalmi és gazdasági jelentőségére. Az idei mottó: "Új világ, új stratégia" – közölte a Magyar Posta Zrt. hétfőn az MTI-vel.

A Benczúr utcai Egyedi-palota a XIX. század végén épült Marmorek Oszkár tervei alapján. A tulajdonos, Egyedi Lajos halála után az épület a Magyar-Itáliai Bank, majd a Magyar Királyi Posta Jóléti Alapja tulajdonába került. A kilencvenes évek elején a Magyar Posta Rt., a MATÁV Rt. és az Antenna Hungária Rt. által létrehozott Postai és Távközlési Művelődési Alapítvány székháza lett, 2008-ban az alapítók a ház bezárása és eladása mellett döntöttek. A Magyar Posta Zrt. az ingatlan 52 százalékát a tulajdonostársaktól visszavásárolta, és tavaly létrehozta a Postás Múzeumi és Művelődési Alapítványt.

Az épület II. és III. emeletén kap új otthont a Postamúzeum, mely keddtől fogadja látogatóit.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.