Tarolt a középkorú meleg férfi és az utcafiú drámája

A világ legöregebb filmfesztiválja a velencei, mely idén is bizonyította: nem kell még temetni. Ez ma az egyetlen olyan rendezvény, ahol a show mellett marad energia a tehetségek felfedezésére.

Sokan azon is csodálkoztak, hogy bekerült a versenyprogramba egy venezuelai alkotás (először a fesztivál történetében), a Lorenzo Vigas rendezte From Afar. Ehhez képest végül el is nyerte a patinás Arany Oroszlánt. Tegyük hozzá: joggal. Vigas drámája maga mögé utasított mindenkit: a középkorú meleg férfi és a heves természetű utcafiú drámai kapcsolatáról szóló mű minden papírformát felülírt.

Castro drámája, aki fogtechnikusként éli az életét, és Caracas utcáin keresi a fiatalok társaságát, dramaturgiailag pazarul felépített mű, ráadásul képileg kikezdhetetlen, a chilei Pablo Larrain filmjeit idézi (aki idén a pedofil katolikus papokat bemutató El Club című drámával borzolta a kedélyeket). A kapcsolat nem véletlen, ugyanazt az operatőrt alkalmazták: Serigo Armstrongot.

Valeria Golino, kezében a legjobb színésznőnek járó díjjal Velencében
Valeria Golino, kezében a legjobb színésznőnek járó díjjal Velencében
Stefano Rellandini / Reuters

Míg a kritikusok egyetértettek abban, hogy Vigas drámája tényleg forradalmi, a többi díj esetében mindenki csak csóválja a fejét. A legjobb rendező elismerésével jutalmazott Pablo Trapero a nyolcvanas években Argentínában botrányt okozó bűnügyet dolgozott fel az El Clan című filmjében. Művében a kívülről hétköznapinak tűnő Buenos Aires-i család tagjai a környezetükből kiszemelt gazdag családok sarjait rabolják el, váltságdíjat követelnek értük, majd meggyilkolják őket – a film nem volt rossz, de Trapero életművében közel sem számít a legjobbnak.

A zsűri nagydíját a Charlie Kaufman–Duke Johnson rendezőpáros nyerte el az Anomalisa című stop-motion animációs filmért – ezt a művet sokan Arany Oroszlánra várták. A legjobb színésznek és színésznőnek járó Copa Volpit a francia Fabrice Luchini, a L’Hermine című bírósági dráma sztárja és az olasz Valeria Golino, a Per Amor Vostro című családi dráma főszereplőnője kapta. Talán mondanunk sem kell, mindkettő vitát kavart.

Abraham Attah, a fiatal tehetség
Abraham Attah, a fiatal tehetség
Stefano Rellandini / Reuters

A legjobb színésznek például Eddie Redmayne a The Daniss Girlben bemutatott alakítását várták. Ő olyan férfit alakít, aki nőnek érzi magát, és a történelemben először megpróbálja átoperáltatni magát. A legjobb fiatal tehetség díját a ghánai Abraham Attah kapta a Beasts of No Nation című filmben nyújtott teljesítményéért: a szüleit legyilkolt tizenéves terroristaként éli tovább az életét a Commendante nevű karizmatikus őrült (Idris Elba zseniális alakítása) befolyása alatt.

A film rendezője, Cary Fukunaga szerint Attaht több száz gyerek közül választotta ki. A fesztivál Orizzonti szekciójában két díjat is kapott (legjobb első film, legjobb rendező) a Magyarországon számos magyar szakember részvételével forgatott The Childhood of a Leader. A Jean-Paul Sartre művén alapuló történelmi drámában olyan neves színészek játszanak, mint Robert Pattinson, Bérénice Bejo, Stacy Martin, de a vetítéseken a jelenlévők kifütyülték a filmet. Már, aki végigülte.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.