galéria megtekintése

Meglepő, de Dörnert újra javasolja az Újszínház szakmai bizottsága

14 komment

Szemere Katalin

Augusztus utolsó napján dönt a fővárosi közgyűlés arról, ki vezeti majd január 1-jétől a Tháliát és február 1-jétől az Újszínházat meg a Madáchot. Az Újszínház úgynevezett szakmai bizottsága több pályázót is javasolt a posztra, lapunk információja szerint Bodó Viktort, Hargitai Ivánt, Radó Denise-t és az eddigi igazgatót, Dörner Györgyöt.

Próbáltunk hivatalos információt szerezni a bizottsági ülések eredményéről a fenntartó fővárosi önkormányzattól. A Kommunikációs Igazgatóságról azt a választ kaptuk, az Előadó-művészeti törvény (Emtv.) 39. § (7) bekezdése alapján a szakmai bizottságok üléséről, a szavazás eredményéről, a pályázatok értékeléséről jegyzőkönyv készül, amelyet kifüggesztenek a Főpolgármesteri Hivatal Ügyfélszolgálatán - a közgyűlés döntése után. Így megpróbáltunk utánajárni, mi is történt, a szakmai bizottságokból azonban nem kaptunk információt, mivel nem nyilatkozhatnak.

Szakmai bizottságról beszélünk, ugyanakkor a szakma képviselői, az előadó-művészeti bizottság által felkért négy színházi szakember, az intézmény közalkalmazotti tanácsának tagja, valamint a szakszervezet képviselője mellett az Emberi Erőforrás Minisztérium egy, a munkáltató fővárosi két képviselője teszi meg javaslatát. Júniusi közgyűlési előterjesztésből kiderül, Tarlós István főpolgármester Hassay Zsófiát és Tóth József Sándort javasolta a főváros képviselőjének mindhárom grémiumba.

Mint korábban megírtuk: az Újszínház igazgatói posztjára tizenketten pályáztak. Bodolay Géza rendező, Bodó Viktor rendező (a Kultúrbrigádosokkal), Dörner György színész-igazgató, Hargitai Iván (Dobák Lívia dramaturggal, Koltai M. Gábor rendezővel, Novák Eszter rendezővel, Perczel Enikő dramaturggal, Selmeczi György zeneszerzővel és Szokolai Brigitta dramaturggal.), Herczeg Tamás színész (Szántó Péterrel, az Újszínház ügyelőjével), Hudi László rendező (a K2 Színházzal, Kárpáti Péter dramaturggal és Hegymegi Máté rendezővel), Mátyássy Bence színész (Tóth Péterrel, a Szputnyik korábbi ügyvezetőjével) Nagy Viktor rendező, Radó Denise színész-rendező (Kautzky Armanddal, az Újszínház színészével), Salamon Suba László rendező, Szűcs Katalin Ágnes kritikus, Can Togay filmrendező és kulturális diplomata (Suba János közgazdásszal) adta be elképzeléseit.

 

Az előadó-művészeti bizottság: Bálint András színész-rendezőt, Borsós Beáta színházi menedzsert, Zigó Viktort, a Kolibri Színház gazdasági igazgatóját és Trokán Péter színészt kérte fel. Úgy tudjuk, a grémium nem egy jelöltet javasolt, hanem négyet. Köztük van a jelenlegi vezető Dörner is, akinek korábbi kinevezése hatalmas botrányt váltott ki, valamint Bodó, Hargitai és Radó.

Ketten pályáztak a Thália Színház vezetésére: Kálomista Gábor, az eddigi menedzser-igazgató, és meglepő módon ide is beadta elképzeléseit Dörner György. Dörner állítólag szinte ugyanazt az elképzeléssel jelentkezett, mint az Újszínházra. Hogy miért pályázik mindkét színházra? Állítólag úgy érzi, kinőtték a Paulay Ede utcai teátrumépületet. (Ez azért megdöbbentő, mert sosem láttak hömpölygő sorokat az Újszínház pénztára előtt, és a netes jegyeladás sem erre utal.) A szakmai bizottságban Keszég László rendező, Kirják Róbert, a nyíregyházi színház megbízott igazgatója, Kiss Mari színész és Lőkös Ildikó dramaturg vett részt. Információnk szerint ők egyhangúlag Kálomistát javasolták. A producernek egyébként hiányzik a törvényben előírt szakirányú végzettsége, amely ötéves vezetői rutinnal kiváltható, de ez utóbbi is csak januárban lesz meg, tudtuk meg. (Emtv. 40. §: „A vezető munkakörének ellátásával szakirányú felsőfokú végzettséggel és legalább ötéves szakmai gyakorlattal rendelkező személy bízható meg."  „Szakmai gyakorlatnak minősül a valamely előadó-művészeti szervezetnél, a szervezet alaptevékenységének megfelelő és ahhoz közvetlenül kapcsolódó munkakörben, munkavégzésre irányuló egyéb jogviszony esetében pedig az ilyen feladatkörben eltöltött idő.") Úgy tudjuk, a miniszter jelezte, felmentést ad e követelmény alól, ezt a törvény engedélyezi..

A Madách Színházra egy pályázat érkezett, az eddigi direktoré, Szirtes Tamás, biztos ő vezeti tovább a Madáchot.  

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.