Megkoszorúzzák Szinyei sírját Jernyén

Hétfőn a szlovákiai Jernye temetőjében Szinyei Merse Pál sírjánál koszorúzást szervez a község önkormányzata, a festő születésének 170. évfordulója alkalmából.
Százhetven évvel ezelőtt, 1845. július 4-én született Szinyei Merse Pál, a 19. századi magyar festészet egyik legnagyobb mestere, olyan remekművek alkotója, mint a Majális, a Lilaruhás nő, vagy a Léggömb. Szinyei a müncheni akadémián tanult, s Münchenben készült például a Majális című alkotása. Hazatérve, a festészeten kívül a birtokán gazdálkodott, egy időben országgyűlési képviselő is volt, 1905-től haláláig pedig a Képzőművészeti Főiskola (a mai Képzőművészeti Egyetem) rektora.

Szinyei és családjának élete szorosan kötődik Jernyéhez. A Sáros megyei Jernyén (Jarovnice, ma Szlovákia) található Szinyei-kastély a család birtokainak központja, ami egy időben otthonául is szolgált a festőnek. A jernyei temetőben lévő sírjánál 2015. június 22-re ünnepélyes koszorúzást szervez a község önkormányzata. Ugyanezen a napon nyílik meg a Szinyei Képtár állandó kiállítása is a középkori alapokon álló, barokk stílusban épült, és a szlovák állam által nemrég felújított, ősi családi kastélyban. A kiállításon a Magyar Nemzeti Galériában őrzött összes Szinyei-mű nagyméretű, kiváló minőségű reprodukcióját tekintheti meg a közönség.

Az ünnepségen magyar részről a Szépművészeti Múzeum–Magyar Nemzeti Galéria tudományos főigazgató-helyettese által vezetett delegáción kívül a művész nevét viselő iskolák, a budapesti Szinyei Gimnázium és a szirmabesenyői Szinyei Merse Pál Általános iskola és alapfokú művészeti iskola, valamint a művész leszármazottai képviseltetik magukat

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.