Megkerült az ellopott Stradivari

Egy mára elhunyt hegedűművész, Roman Totenberg 35 éve eltűnt Stradivari hegedűje került elő egy New York-i becsüsnél. Az 1734-es, Itáliában készült darabot a művész irodájából lopták el egy koncertje után még 1980-ban, amikor ő éppen a gratulációkat fogadta.

A hangszer tokja később egy cambridge-i zeneiskola pincéjéből került elő (itt tanított Totenberg is), a hegedűnek azonban hosszú időre nyoma veszett. Lengyel származású gazdája, 101 éves korában, három éve hunyt el, de már soha többé nem láthatta viszont az értékes Stradivarit. Azt mondta, tudja, ki a tolvaj, bizonyítani azonban sosem tudta az állítását -írja az MTI.

Aztán júniusban Totenberg legidősebb lányát váratlanul az FBI emberei keresték meg az örömhírrel: megvan az elveszettnek hitt hangszer! Kiderült, hogy egy nő akart rajta túladni New Yorkban, a becsüs azonban rögtön értesítette a rendőrséget, akik a nyomozás során megtudták, hogy az asszony egy féltékeny vetélytárs, Philip S. Johnson felesége volt. Johnson pedig a hangszer eltűnésekor csakugyan a közelben tartózkodott.

Totenberg a negyvenes években 15 ezer dollárért vette meg a hangszert, néhány éve pedig egy ugyanilyen darabért csaknem 16 millió dollárt adtak. Lánya szerint a hegedű elvesztése olyan volt apja számára, mintha a karját veszítette volna el.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.