Megkapja első szobrát Nagy-Birtanniában Orwell

Szobrot emel londoni székhelye előtt George Orwellnek a BBC. Pedig az író annak idején annyira kiábrándultan távozott a rádiótól, hogy az 1984 című regényében szereplő Szeretetminisztérium 101-es szobáját a médiatársaság egyik tárgyalója után nevezte el.
Mark Thompson, a BBC korábbi vezérigazgatója korábban elzárkózott a szoborállítás ötletétől, mondván, Orwell személye túlságosan baloldali egy olyan szervezet számára, amelyet így is rendszeresen elfogultsággal vádolnak a konzervatívok. De fordult a kocka, a jelenlegi vezérigazgató, Tony Hall támogatásáról biztosította a kezdeményezést, amelynek friss sajtóhírek szerint a hatóságok is szabad utat adtak.

A bronzszobor 110 ezer font adományból jövőre készülhet el Martin Jennings tervei alapján. Elegáns öltözetben, cigarettával a kezében és jellegzetes testtartásában, kissé előredőlve fogja ábrázolni az Állatfarm és az Út a Wigan-gáthoz íróját.

Az író 1941 és 1943 között dolgozott a BBC-nél, ahol az Indiának sugárzott adások műsorvezetője volt. A keleti szolgálat igazgatójának szóló felmondólevelében kendőzetlenül úgy fogalmazott, hogy munkája vajmi keveset ér.

"Egy ideje már tisztában vagyok azzal, hogy az időmet és az adófizetők pénzét vesztegetem egy olyan munkára, amelynek nincsen gyümölcse. Azt hiszem, a jelenlegi politikai viszonyok között a brit propaganda sugárzása Indiába szinte reménytelen feladat. Azt, hogy ezeket az adásokat kell-e egyáltalán folytatni, nem az én dolgom megítélni, de részemről jobbnak látom nem pazarolni rájuk az időmet, amikor olyan újságírással is tudnék foglalkozni, amelynek van némi kézzel fogható eredménye" - írta a szerző.

George Orwellnek Nagy-Britanniában sehol sincs köztéri szobra.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.