Mégis bontják a Király utca 40.-et

Az Óvás! Egyesület szerint mégis bontásra ítélik a Király u. 40. szám alatti épületet, melyet 2006-ban egyszer már sikerült megvédeniük a civileknek. Ez volt az akkor alakult mozgalom egyik első sikere a zsidó negyed épített értékeinek megmentéséért.

A szóban forgó ház 1844-ben épült, Hild József tervei szerint, és a hagyomány szerint ebben működött a Krúdy Gyula által a Boldogult úrfikoromban című regényben megörökített Pest városához címzett italmérés, amelyben Budapesten sokáig kizárólagos joggal mértek Schwechater sört. Sajnos azonban sem az építészeti, sem az irodalmi, sem a gasztronómiai hagyományok nem voltak elegendőek az épület megtartásához. Története folyamán a ház homlokzatán egyébként is sokat alakítottak, ráépítettek egy emeletet, így elvesztette eredeti, klasszicista jellegét. Állapota pedig folyamatosan romlott, így 2006-ban egy izraeli befektető, az önkormányzat által is támogatott projekt részeként lebontotta volna, ha nem lépnek fel a civilek.

A tulajdonos elérte célját: eltüntetheti a régi épületet
A tulajdonos elérte célját: eltüntetheti a régi épületet
Banczik Róbert

Az Óvás! Egyesület és a több civil szervezet tiltakozása nyomán újra kellett tárgyalni a bontási engedélyt, amit a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal – melyet első körben kihagytak az engedélyezési folyamatból – megvétózott. Ekkor a ház teteje már nem volt meg, és később sem került vissza. A megcsonkított épület nyolc éve védtelenül állt, kitéve az időjárásnak, ami oda vezetett, hogy idén augusztus 20-án leszakadt az egyik födéme. Közben újabb terv is készült a projekt folytatására, mely a ház utcai traktusainak megtartásával számol. Miközben a hátsó épületrészeket lebontanák és helyükön, valamint a szomszéd telken társasházat építenének.

Ennek engedélyezését, úgy tűnik, az augusztus 20-i omlás felgyorsította, de az újabb statikai vizsgálatok már az utcai traktus megtartását sem tartották kivihetőnek. Érdeklődésünkre a VI. kerületnél megerősítették az Óvás! információját. Vagyis visszabontják a Király utca 40.-et. Az illetékes engedélyező hatóságtól, Budapest Főváros Kormányhivatalától engedélyt kapva, a Forster Központ és a kerületi tervtanács által is támogatva, az épületet a földszinti födémig lebontják, azaz mindent, kivéve a földszintet. A tulajdonos, aki nyolc évig hagyta rohadni a házat, elérte a célját: eltüntetheti a régi épületet, mely már nem megtartható. És várjuk ki a végét: nem fog-e tönkremenni a bontásban a még megtartandónak ítélt földszint is.

A látványterven a felújítás utáni állapot

Hanem az engedélyben annyi pozitívum azért van, hogy a három emeletnyi homlokzatot legalább Hild eredeti tervei szerint kell visszaépíteni, még ha mögötte alig lesz is valami Hild. A terveket Fekete Lajos építészirodája készítette, s a látványterv látható is már kifüggesztve az épület állványzatán. A Hild-homlokzat a mainál jóval fegyelmezettebb, homogénebb képet mutat, íves portálnyílásokkal a földszinten, s kizárólag négyzetes keretezésű emeleti ablakokat, erkélyek nélkül. A földszint boltíves üzlethelyiségei – a terv szerint – az utca felől megmaradnak, sajnos azonban a kapcsolódó, szintén boltíves kiegészítő helyiségeik és a régi lépcsőházak eltűnnek az udvar felől.

A hétvégi, örökségnapi rendezvényen az Óvás! sétát szervez a házhoz, és azokhoz az épületekhez, amelyekre hasonló sors várhat, egyebek mellett a Síp utca 8–10.-hez, a Paulay Ede utca 33.-hoz, a Klauzál utca 7–9.-hez.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.