galéria megtekintése

Megindult a küzdelem a Király utca 40.-ért

Az írás a Népszabadság
2014. 08. 23. számában
jelent meg.


Csordás Lajos
Népszabadság

A nemzeti ünnep hajnalán leszakadt egy lakatlan Király utcai ház második emeleti födéme, a vakolata és az elkorhadt fenyőgerendák még most is kinéznek az ablakon. A hírek azonban nem nagyon szóltak arról, hogy ez az épület nemcsak „egy Király utcai ház”, hanem konkrétan a Király utca 40., amely már évekkel ezelőtt beéghetett az olvasó emlékezetébe, amikor a civil örökségvédő küzdelmek emblematikus épületévé vált. 2006-ban ennek a háznak a megmentése volt az akkor alakuló Óvás! Egyesület egyik első győzelme a hagyományos zsidó negyed értékeinek megőrzéséért.

A tető már évtizede hiányzik, augusztus 20. hajnalán a födém is kitüremkedett az ablakon
A tető már évtizede hiányzik, augusztus 20. hajnalán a födém is kitüremkedett az ablakon
Banczik Róbert

Az akkori tulajdonos, a VI. kerületi önkormányzat úgy kezdte el bontatni a sarokházat, hogy elfelejtette kikérni az akkor még létező Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) hozzájárulását, pedig az ingatlan műemléki környezetnek számít (máig sem sikerült műemlékké nyilvánítani). Ezért léptek fel a civilek és nyertek: az újraindított eljárásban a KÖH nem engedte lebontani ezt az 1844-ben eredetileg kétemeletesnek épült házat.

 

Az önkormányzat korábbi terve az volt, hogy a házat lebontja, és telkét a szomszédos, Vasvári Pál utcai üres telekkel egyesítve eladja a környéken más beruházásokban (például a Gozsdu-udvar felújításában) is érdekelt Autókernek, amely itt társasházat és nyugdíjasházat épít. Amióta azonban a lebontás meghiúsult, a projekt leállt. Sem ebből a tervből, sem más elképzelésből nem lett semmi. Pláne abból nem, hogy – mint a civilek és a műemlékesek szerették volna – állítsák vissza az eredeti, Hild-féle klasszicista homlokzatot, és tartsák meg a még meglévő belső értékeket.

Csakhogy amikorra sikerült a bontást leállíttatni, tető már nem volt a házon, és hiába csomagolták ezután fekete nejlonba az épületet, a védőköntös hamarosan foszladozni kezdett. Az önkormányzat, mint Óvári Miklós alpolgármestertől megtudtuk, nem érzi magát felelősnek az ügyben, mert 2010-ben felbontotta az említett együttműködési szerződését az Autókerrel. Az épület jó karban tartása pedig nem az ő felelősségük, hanem a műemléki hatóságé lett volna.

A műemléki hatósági feladatokat ellátó Budapest Főváros Kormányhivatalától viszont azt a választ kaptuk, hogy mivel a ház nem egyedi műemlék, ők nem illetékesek, jelenleg az V. kerületi építéshatóság, 2013. január 1-je előtt pedig az önkormányzat feladata volt a tulajdonosok kötelezése az épület megvédésére. Ezzel a kibogozhatatlan szétziláltsággal találja magát szembe az ember, ha az épített örökség védelme tárgyában szeretne tájékozódni.

Banczik Róbert

Az Óvás!-tól viszont úgy tudjuk, az épület jelenlegi állapotához hozzájárult az is, hogy még a bontás hivatalos leállítása után is folyt a tudatos pusztítás, a ház védtelenné tétele, például a harmadik emeleti födém kibontása, fényképeik vannak róla. Újabb építési tervről is tudnak, ez tavaly készült, s lényegében a Király utca 40. utcai traktusainak megtartásával számol, de eszerint a hátsó épületrészeket lebontanák és a két telken öt- és hétszintes társasházat építenének a tulajdonosok. Ezt a műemléki tervtanács el is fogadta, csak végre kezdődjön a felújítás.

Amikor azonban módosított tervekkel álltak elő a beruházók – összesen 105 lakást akartak építeni –, már nem támogatták, ilyen zsúfolt beépítés itt, a világörökség védőzónájában kerülendő. Azóta ismét patthelyzet alakult ki. Az ingatlan egyébként ma már nincs az önkormányzat tulajdonában, 2008-ban eladták. Tulajdoni lapján a Király 40 Ingatlanforgalmazó Kft. szerepel birtokosként, amelyet egy panamai, egy Virgin-szigeteki és egy magyarországi cég jegyez, ügyvezetője pedig ugyanaz az Ehud Amir, aki az Autókerben is érdekelt volt korábban, és ugyanahhoz az üzleti körhöz tartozik, mint a júliusban leégett Kodály köröndi tetőtér tulajdonosa, Ari Yom Tov.

A beruházó nyilván pontosan tudja, hogy az idő neki dolgozik: ha a Király utca 40.-et életveszélyessé nyilvánítják, mégiscsak neki lesz igaza: bontani kell. Valószínűleg kezdetektől ennek elérése volt a célja. És hol van ma már a KÖH, hol van az a fajta hivatalos műemlékvédelem, amely a civilekkel vállvetve igyekezett megvédeni a házat? Ma a hivatalos örökségvédelem, amelyet jelenleg a Miniszterelnökség államtitkára irányít, azon az állásponton van, hogy a védettség sok esetben akadálya az épület megtartásának. Az Óvás! Egyesület mindenesetre közleményt adott ki: ragaszkodnak a Király utca 40. megmaradásához.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.