Meghalt Zsombolyai János

Hosszan tartó betegség után vasárnap elhunyt Zsombolyai János operatőr, filmrendező, egyetemi tanár. A Kenguru rendezője, a Tanú operatőre, a Queen Budapesten mindenese volt – e három film mellett is sok magyar alkotás részeseként emlékezhetünk rá.
Zsombolyai János
Zsombolyai János
Szigetváry Zsolt / MTI

A Színház- és Filmművészeti Főiskolát a legendás Illés György tanítványaként 1961-ben végezte el az operatőr tanszakon. Az iskola után televíziós munkákat vállalt Bednai Nándor, Makk Károly és Mihályfi Imre rendezők oldalán. Idővel rövid- és dokumentumfilmeket rendezett, 1962-ben Kenyeres Gáborral közösen forgatott, életképekből álló filmje, Az utcán nagy feltűnést keltett, egy évvel később az általa fotografált Utak Cannes-ban különdíjat kapott.

1966 és 1975 között a Mafilm játékfilm-operatőre, 1975-től rendező-operatőr: első nagyfilmes rendezése a Kenguru volt.

Aki meg akarja érteni a szocializmus legsűrűbb részét, a hetvenes éveket, amikor állt az idő, mégis készülődött valami, annak Gállfi László és Tarján Györgyi szerelmének történetét lehet ajánlani. S persze a jelenetet, amikor a teherautó-sofőr Gállfi kölcsönkéri az örök Kádár-kori Koltai Róbert kamionját „egy körre”.

Ő rendezte a Kihajolni veszélyes, a Vámmentes házasság, A halálraítélt című játékfilmeket.

Aztán megkapta feladatot, és forgatta a Queen Budapesten című koncertfilmet, munkáját külföldön is példaként emlegetik.

A Kovács Éva story, a Székelykapu és a Pisztácia című tévéfilmek következtek, 1988-tól a Mafilm Alkotói Iroda, 1995-től a Mafilm Média Center vezetője volt.

Operatőrként dolgozott Bacsó Péterrel (ő fényképezte a Tanút) , Gábor Pállal, Gaál Istvánnal, Kézdi-Kovács Zsolttal, Rényi Tamással, Sándor Pállal, Simó Sándorral és Szörény Rezsővel.

1965-től tanársegédként, 1974-től adjunktusként tanított a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, ahol 1980-tól egyetemi docensként, 1997-től egyetemi tanárként folytatta az oktatást. 1992-től film- és tv-producer szakvezető, 1994-től a film főtanszak vezetője volt. Évtizedekig nevelte az utánpótlást, 2004-ben a főtanszak-vezetői székből ment nyugdíjba.

1967-ben és 1972-ben Balázs Béla-díjat kapott, a filmszemle-díjat 1968-ban és 1990-ben, a filmkritikusok díját 1968-ban és 1969-ben nyerte el. A montreali fesztivál nagydíját 1978-ban kapta meg, 1983-ban lett érdemes művész, a 2010-es Magyar Filmszemlén Életmű-díjat vehetett át.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.