galéria megtekintése

Meghalt Somló Tamás

14 komment

NOL

Meghalt Somló Tamás zenész, énekes, dalszerző, az LGT tagja. A 68 éves zenész keddre virradóra hunyt el. Az utóbbi hónapokban rákkal küzdött. Zenésztársa, Presser Gábor – aki halálhírét is bejelentette – húzóemberként jellemezte Somlót, akinek biztosan nem voltak haragosai.

Kilógott a magyar rockzenei világból, mert rosszat soha, senkiről nem mondott. Amúgy is extravagáns volt, korántsem véletlenül lépett fel Baksa-Soós János Kexével vagy a Luxor zsonglőrcsoporttal, és az sem mindennapos, ahogyan az LGT basszusgitárosa lett. Merthogy nem tudott gitározni. Mindenekelőtt az énekhangja miatt került be a szupergruppba – kiváló torkának már a hatvanas évek közepén, az Omega-időszakban a csodájára jártak –, és roppant erősen debütált, elvégre az 1973-ban megjelent Bumm! című nagylemez a magyar rockhistória legragyogóbb albumainak egyike. Somló Tamásnak ez volt az első, a basszgitáron őt a stúdióban kisegítő Barta Tamásnak pedig az utolsó korongja a Locomotívval. (Kettejük pályája a tekintetben is hasonlított, hogy Barta – aki a Hungariából ment az LGT-be – nagyjából fél év alatt tanult meg gitározni, de úgy, hogy Fenyő Miklós nem hitt a szemének és a fülének, amikor gyerekkori barátja, osztálytársa egyszer csak belekezdett Chuck Berry számaiba.)


Megszólalása a Locomotívban revelációval ért fel, és a Szabadíts meg! című Barta-dal interpretálása hosszú évtizedek jellegzetes LGT-hangzását alapozta meg a hármas énekléssel, amelyet az És jött a doktortól az Egy elfelejtett szóig, A Kicsi, a Nagy, az Artúr és az Indiántól („Varsóban elveszett a Somló...") a Mi lesz velem?-ig megannyi híres dalában alkalmazott a zenekar.

 

A beugró basszgitáros közben zeneszerzőként is naggyá vált; olyan legendás számokat komponált, mint az Álomarcú lány, a Boogie a zongorán vagy az Annyi mindent nem szerettem még, s a ma már talán kevesebbszer hallható, de az előbbi háromnál egy fokkal sem gyengébb Ülök a járdán, Ha a csend beszélni tudna, Tiltott gyümölcs, Az eső és én, Lesz-e még.

Nem csupán dalokat, jogi diplomát is szerzett. Ez legalább olyan unikális, mint az orgánuma, amely azonnal azonosítható akár az omegás Azt mondta az anyukám, akár a nonstopos Micsoda éjjel vagy Szép Margit felhangzásakor. (A szintén a Nonstoppal felvett Mégis szép az életet ezúttal nem említem, mert hátborzongató lenne...) Annak idején, amikor az Omega még a belvárosi „Hordóban" játszott, Somló kétszer is jelentkezett az egyetemre, de mindkétszer eltanácsolták a felvételin. Évtizedekkel később, szinte öreg fejjel viszont bebizonyította a jogi karról, hogy miénk ez a cirkusz, itt mindenkire szerep vár.

Az LGT már 1992-ben búcsúkoncerteket tartott a Nyugati pályaudvaron, de – mint tudjuk – azóta sem szűnt meg. Somló erről azt mondta: „Szerintem a Rolling Stones is úgy hagyja majd abba, hogy a színpadon meghal valamelyik tagja."

Azt hiszem, soha nem volt annyira érvényes, mint most, hogy

„volt egyszer zenekar, néhány dalba belehal".

Presser: Úgy fejezte be életét, ahogyan élt

Presser Gábor hosszú időn át volt zenésztársa Somló Tamásnak. a Távirati irodának így emlékezett: "1968 lehetett, amikor először találkoztunk, gyakorlatilag váltottuk egymást az Omega együttesben. Tamás akkor indult el az artista pályán, miközben zenélt is. Az Omegában csak néhányszor játszottunk együtt, miután én beléptem, ő éveket töltött külföldön artistaként, aztán összefutottunk az LGT-ben, ennek már 43 éve".

Presser szerint Somló Tamás színpadi jelenléte nagy húzóerőt jelentett a zenekar számára és zenészi képességeit mutatta az is, hogy amikor Frenreisz Károly helyett belépett az LGT-be, néhány hét alatt megtanult basszusgitározni.

"Nem ismerek olyan embert, aki Tamásra haragudott volna. Életét úgy fejezte be, ahogyan élt: utolsó fellépésére, amely talán egy hónappal ezelőtt lehetett, már nagyon nehezen tudott csak elmenni, de nem mondta le, mert Pécsett egy jótékonysági koncerten játszott beteg gyerekeknek" - mondta Presser Gábor.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.