Meghalt Csepregi Gyula

Ötvenhat éves korában, hosszas, súlyos betegség után hétfőn este elhunyt Magyarország „vezető szaxofonosa", Csepregi Gyula. Szinte nincs olyan neves hazai előadó, akinek felvételén nem szerepel vendégszólistaként.
Tanított a Zeneakadémián, dolgozott a Magyar Rádió volt tánczenekarában, a jelenleg önállóan működő Stúdió 11-ben, amelynek pár éve művészeti vezetője is volt. Évekig szerepelt egy nemzetközi, all stars zenekarban, világhírű partnereivel Twin Lines Project néven adtak koncerteket. Játszott szólistaként Skandináviában és amerikai muzsikusokkal. Ismerték a nevét Angliában és Németországban is.

1982-től kezdve az élvonalbeli dzsesszmuzsikusok szinte mindegyikével folyamatosan koncertezett: Kovács Gyulával, Kőszegi Imrével, Babos Gyulával és Pege Aladárral. Vasvári Pállal, Jávori Vilmossal és Szakcsi Lakatos Bélával harminc évig ők voltak a Magyar Jazz Quartet.

A hazai popzenészek mellett szólistaként együtt zenélt Presser Gáborral, a Bikini zenekarral, Szűcs Judithtal, Komár Lászlóval. Gyakran lépett föl – többek mellett – Cserháti Zsuzsával, Hobóval, Tátrai Tiborral és Demjén Ferenccel. Több mint félezer hazai könnyűzenei kiadványon találkozhatunk nevével, és elkalandozott a szimfonikus zene területére is (Budapest Symphonic Band).

Az ötszörös Emerton-díjas, kétszeres nívódíjas művész nemzetközi elismeréseket szép számmal kapott.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.