galéria megtekintése

Külföldön is megőrülnek a Saul fiáért

2 komment


Csákvári Géza

Nemcsak rangos díjakat kap Nemes Jeles László alkotása, hanem úgy tűnik, világszerte kasszasiker-várományos. Az Oscar-díjért is versenybe szálló Saul fia franciaországi nézettségi eredményei legalábbis ezt prognosztizálják.

Hatalmas érdeklődés övezi Nemes Jeles László Saul fia című alkotásának franciaországi mozipremierjét. A Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával készült, teljes egészében hazai finanszírozású magyar film szerda óta látható a mozikban Franciaország-szerte, a bemutató napján több mint 11 000 ember látta - mi több

az első vetítések alapján a Saul fia volt a legnézettebb premierfilm a francia fővarosban.

A can­nes-i filmfesztivál szenzációjaként emlegetett alkotás párizsi telt házas díszbemutatóját közönségtalálkozó követte a rendező, Nemes Jeles László jelenlé­tében. A heti premierfilmek első vetítési adatai alapján a tizenhárom, most bemutatott film közül a Saul fia volt a legsikeresebb a mozikban.

 

A magyar alkotás a teljes országban 151 teremben indult. Az eredményt a franciaországi forgalmazó erős és ígéretes kezdésnek értékelte, mivel országosan ötödikként debütált a ­Saul fia. Sőt, a legnépszerűbb francia filmes portál, az AlloCiné filmkritika-­összegzése szerint az 5-ös skálán 4,2-es értékelést kapott Nemes Jeles László első mozifilmje.

Zsótér Sándor az orvos és Röhrig Géza a Sonderkommandóban dolgozó Saul szerepében
Zsótér Sándor az orvos és Röhrig Géza a Sonderkommandóban dolgozó Saul szerepében. Forrás: Hermann Ildi / Laokoon Filmgroup

A Saul fia Magyarország hivatalos Oscar-nevezése a legjobb idegen nyelvű film kategóriában, fesztiválszerepléseit kiemelkedő siker övezi. Sipos Gábor producer szerint több mint hatvan országba adták el moziforgalmazásra. A külföldi mozibemutatók sorát a belga (ott 21 moziban kezdték el vetíteni) és francia premier után a görög- és spanyolországi folytatja, az Egyesült Államokban pedig december 18-tól lesz látható.

„Nézzük meg jól Auschwitzot még egyszer”

A Saul fia címszereplőjét sokan a cannes-i versenymezőny legjobb színészének tartják. Röhrig Gézával, aki 48 év élettapasztalatával építette fel a karaktert, a világpremier után beszélgettünk: >>>

Nemes Jeles László filmje itthon is óriási sikert aratott,

júniusi bemutatója óta több mint 90 ezren látták a hazai mozikban,

a Budapest Film Zrt. Suli-Mozi programjában pedig továbbra is rendszeresen vetítik középiskolásoknak, gyakran az alkotók és a főszereplő részvételével. Jelen pillanatban a Saul fia a Vajna-korszak ötödik legnézettebb filmje: nem kizárt, hogy az utánjátszások során végül beelőzi majd a mostani negyedik helyezettet, a szűk 105 ezer nézőt összegyűjtő Megdönteni Hajnal Tímeát című komédiát.

Nemes-Jeles: Újítást nem fogadnak el

"Izraelben és Európában egyaránt a teljes elzárkózás fogadott minket a filmalapok részéről. Érdekesnek találták, de nem gondolták megvalósíthatónak. Újítást 1944-gyel kapcsolatos filmen nem fogadnak el. Kialakult egy a holokauszttal kapcsolatos fikciós kódrendszer, és ez kizárólag a túlélésről és a hősiességről szól. A túlélők nem láthatnak bele abba, amit azok éltek át, akik meghaltak. Ezt a filmet viszont a saját generációmnak készítettem". Nemes Jeles Lászlóval Csákvári Géza készített interjút: >>>

A Saul fia cannes-i világpremierjét több millió forintos hirdetési kampánnyal támogatta a filmalap nemzetközi értékesítési ügynökséggel (Films Distribution) összehangolva. A fesztiválszerepléseket és az alkotók részvételét a fesztiválokon további 7,5 millió forinttal támogatta eddig a filmalap – közölte lapunkkal az intézmény. Mind a cannes-i, mind az amerikai premier – Telluride és Toronto – jelentős hatással van az amerikai „díjszezonra", melynek csúcsa az Oscar-kampány. Fontos volt, hogy a kampányt időben elkezdjék, így a szenzációs cannes-i sikert követően a filmalap sürgősen összehívta az Oscar-díjra nevező hazai bizottságot: ennek köszönhetően Magyarország volt az első, amely a hivatalos Oscar-nevezését bejelentette.

Nemes Jeles László
Nemes Jeles László
Yves Herman / Reuters

Ez jelentős előnynek bizonyult a nemzetközi szaksajtóban, melynek kulcsfontossága vitathatatlan, ugyanis azóta is folyamatosan téma a magyar nevezés. Az Oscar-nevezéshez szükséges 35 mm-es kópiák költségeit is a filmalap biztosította. Érthető a segítő szándék, hiszen a szervezet a forgatókönyv-fejlesztést és a kizárólagos magyar finanszírozást tekintve saját sikerének is tekinti a filmet, mely

hosszú idő után először jelent valós magyar esélyt az Oscar-díjra.

Mindazonáltal az Oscar-kampány elsősorban az amerikai forgalmazó Sony Classics kezében van. Sipos Gábor producertől megtudtuk: minden fontos lépésről tájékoztatják a produkciót. Ahogy Sipos fogalmaz: a Sony sok dologban kikéri a véleményüket, de alapvetően az általuk eltervezett úton haladnak, ha pedig más az álláspontjuk, mindig a közös megoldást keresik.

Népszabadság-kritika: Arcon csapni a világot

Nemes Jeles László kényes témához nyúlt, méghozzá a holokauszt megjelenítésével kapcsolatos dogmák lerombolásának a céljával. Ez nemcsak hogy sikerült neki, de az is egyértelmű: a Saul fia a rendszerváltás óta a legerősebb magyar mozgókép, mely továbblépett a világ filmművészetén. Csákvári Géza filmkritikája: >>>

A Saul fia nemzetközi értékesítési ügynökségével és amerikai forgalmazójával (Sony Pictures Classic), illetve „publicist"-jával egyeztetve a filmalap is folyamatos PR-támogatást nyújt, és konkrét jelölés esetén örömmel szerepet fog vállalni a „For your considera­tion" (úgynevezett „Szavazz már rá") kampányban is, melyre filmes szakemberek szerint sosem lehet eleget költeni.

Díjeső

Nemes Jeles László Saul fia című filmje a zsűri Nagydíját nyerte el az idei cannes-i filmfesztiválon. Ez az első magyar film, amely megkapta a világ legrangosabb filmfesztiváljának második legfontosabb díját, és ez a legjelentősebb elismerés, melyet magyar film bezsebelt az elmúlt három évtizedben. Cannes-ban ezenfelül a film megkapta a külföldi kritikusok Fipresci-díját, illetve Zányi Tamás hangmérnök a Vulcain nevű elismerést. Franciaország után a Saul fia különdíjat kapott Szarajevóban, Erdély Mátyás operatőr fődíjat Bitolában, illetve Nemes Jeles László rendezői díjat Chalons-en-Champagne-ban. Újabb kritikai elismerést is kapott a mű Luxembourgban.

Kedvcsináló a filmhez:

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.