galéria megtekintése

Még bakot sem lőnek

Az írás a Népszabadság
2015. 09. 22. számában
jelent meg.


Vári György
Népszabadság

A tavaly átadott, Közép-Európa-szerte páratlannak kikiáltott hatvani Széchenyi Zsigmond Vadászati Múzeumba hónapok óta nem találtak vezetőt. A látogatószámok a hírek szerint drámaian alacsonyak, de pontos adatai sem erről, sem másról nincsenek a fenntartónak.

A vadászati múzeumot tavaly március végén nyitották meg a hatvani Grassalkovich-kastélyban, bő hárommilliárdos, részben hazai, részben uniós pénzből finanszírozott rekonstrukciók és egyéb munkálatokat követően, a Magyar Természettudományi Múzeum szakmai elképzelései alapján (az intézmény lett első fenntartója is.)

Nyitásakor még látogatták, de vajon mennyien kíváncsiak manapság a múzeumra?
Nyitásakor még látogatták, de vajon mennyien kíváncsiak manapság a múzeumra?
Komka Péter / MTI

Az első hónapokban úgy tűnt, sikertörténet indul útjára: a vadászat kultúráját bemutató, komoly ismeretterjesztő potenciállal bíró, a vadászattal kapcsolatos etikai kérdések tárgyalására is képes, interaktív kiállítás sok érdeklődőt vonzott a kisvárosba eleinte, a természettudományi múzeum alatt működő intézménynek szakmailag rátermett, magasan kvalifikált vezetője volt Hecker Kristóf biológus-ökológus személyében. Ő azonban néhány hónap után váratlanul távozott posztjáról, a pletykák szerint azért, mert állandó, komoly konfliktusok alakultak ki közte és a hatvani városvezetés között, a városvezetők a természettudományi múzeummal is sokat ütköztek koncepcionális kérdésekben.

 

Aztán bekövetkezett a fenntartóváltás, Hatvan tavaly december elsejével átvette a múzeum fenntartását. Azóta már a harmadik igazgatói pályázatot írják ki hiába, az állást nem sikerült betölteni.

Az önkormányzat lapunknak küldött hivatalos magyarázata szerint az ok a döntéshozók páratlan igényessége: a képviselő-testület eddig egyetlen jelentkezőt sem talált alkalmasnak. Kérdés, hogy mi akadályozza meg bő háromnegyed éve a megfelelő szakembereket, hogy ezt a lehetőségekkel kecsegtető állást megpályázzák.

Minden válogatóssága ellenére az önkormányzat nincs birtokában a legalapvetőbb adatoknak sem az általa fenntartott közgyűjtemény működéséről. Mivel a Hvg.hunak a vitatott hatvani beruházásokkal foglalkozó, augusztusi cikke szerint a vadászati múzeum „nem vonz tömegeket”, szerettük volna megtudni, havonta hányan látogatták az állandó kiállítást és az időszaki tárlatokat, de a jegyző két hét után küldött, felettébb szűkszavú válasza szerint ők nem rendelkeznek ezekkel a közérdekű adatokkal, ami önkormányzati intézményeknél legalábbis szokatlan.

A jegyző a múzeumhoz irányított bennünket, de onnan lapzártánkig nem kaptunk visszahívást. Szakmai tárgyban feltett kérdéseinkre, hogy milyen kiadványokat jelenített meg az utóbbi időszakban a múzeum, szintén nem kaptunk választ.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.