Dömötör-díjak – Markovits Bori kapta az életműdíjat

Átadták a szegedi színházi élet szakmai elismeréseit, a Dömötör-díjakat szombaton este, az idei életműdíjas Markovits Bori lett.
Markovits Bori 1973-1977 között a Budapesti Gyermekszínházban, 1977-79-ben a Pécsi Nemzeti, 1979-től a debreceni Csokonai, 1984-től a Szegedi Nemzeti Színházban szerepelt. Kezdetben naivaszerepeket alakított, később prózai vagy zenés darabok karakterszerepeit játszotta el, amelyekben jól érvényesült humorérzéke. Több tévéfilmben is láthatta a közönség, a 2002-2003-as évadban pedig elnyerte a legjobb női mellékszereplőnek járó Dömötör-díjat.

A teljes szegedi színházi életet lefedő Dömötör-díjat 1999-ben civil kezdeményezésre alapították, 2006-ban bekerült Szeged városának hivatalos kitüntetései közé. Nyolc kategóriában a nézők szavazatai alapján alakult ki a jelöltek listája. A közönség az évad kezdetétől május közepéig az előadásokat követően voksolhatott kedvencére. A három-három jelölt közül a kuratórium dönt a díjazott személyéről, és a testület választotta ki az életműdíjast is.

A legjobb háttérmunkás címet a szegedi társulat tagjai, dolgozói adományozzák titkos szavazással, ezt idén Báhner Péter ügyelő kapta.

A Szegedi Nemzeti Színházban rendezett gálaműsoron a legjobb férfi színészi alakításért járó díjat Sorbán Csaba kapta Svejk, a derék elsőháborús katona megformálásáért. Szabó Gabi a legjobb női színészi alakításért járó elismerés nyerte el Molnár Ferenc Kék rókájának egyik főszerepéért, és a darab jelmeztervezője Sántha Borcsa is a díjazottak közé került.

A legjobb opera-énekesnőnek az évadban Nadia Cerchez moldáviai szopránt választották, a legjobb operaénekesnek járó elismerést Kelemen Zoltán kapta, mindkettőjüket Verdi Macbeth című művének főszerepéért díjazták. Az opera színpadra állításáért Galgóczy Judit elnyerte a legjobb rendező díját.

A legjobb táncos az idén Czár Gergely lett két Ravel-műre készült produkcióban, a Daphnis és Chloéban, valamint az Árnyak és vágyakban nyújtott alakításáért.

Legjobb látványtervező díját Molnár Zsuzsának ítélték oda Marco Tutino A gyertyák csonkig égnek című operája és Donizetti a Farsangi kalamajka avagy A torkos csütörtök című vígoperájának díszletéért.

Az idei évben új elismeréseket is átadtak. A gyermekközönség díját Taletovics Milán kapta Csukás István és Nagy Imre Erik Szökevény csillagok című daljátékában nyújtott alakításáért. A Dömötör kuratórium díját pedig az évad közönségsikerért, Reginald Rose 12 dühös ember című színművéért ítélték oda, melyet Barnák László állított színpadra rendhagyó módon: az esküdteket többségében jogászok vagy joghallgatók alakították.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.