galéria megtekintése

Marina szabadul az emlékektől

3 komment

R. Hahn Veronika

Árverésre bocsátja családi örökségét Picasso unokája. A művész alkotásai közül számára csak az apját és nagyanyját ábrázoló festmény képvisel értéket. A tárgyak nem kárpótolják a gyerekkoráért.

„Ez egy szeretet nélküli hagyaték. Nem kapcsolódnak hozzá érzelmi szálak” – jelentette ki a The Guardiannek Marina Picasso az aukció kapcsán.

Pablo Picasso: Gyümölcs csendélet
Pablo Picasso: Gyümölcs csendélet
Sotheby's

 

A Sotheby's február 5-én rendezett árverésén száznyolcvanhét tárgy kerül kalapács alá. Az aukciósház New Bond Street-i székházában a pénteki árverés előtti kiállításon megtekinthetők az egyedi kerámiák, kisplasztikák, terrakotta szobrok, ceruza- és krétarajzok. Az értékesítésük hátterében álló történet azonban még lebilincselőbb.

A kancsó kikiáltási ára 35 ezer font
Sotheby's

A 65 éves Marina Picasso elárulta, érzelmi okokból válik meg a daraboktól. Marina édesapja, Paulo a spanyol géniusz első, Olga Koklova orosz balerinával 1918-ban kötött házasságából született. Marina szülei alkoholisták voltak, a lány öt hónapos volt, amikor elváltak. Marina és bátyja, Pablito az anyjukkal maradt, és szegénységben nőtt fel.

Nagyapjuk, Pablo Picasso életéből pedig ki voltak rekesztve. Amikor édesapjukkal meglátogatták a művészt a francia Riviérán, órákat kellett várniuk a kapu előtt, mire bebocsátást nyertek. Bátyja 25 éves korában öngyilkosságot követett el, miután Picasso halála után az özvegye, Jacqueline nem engedte, hogy részt vegyenek a temetésen.

A tányér kikiáltási ára 12 ezer font
A tányér kikiáltási ára 12 ezer font

Picasso 1973-ban végrendelet nélkül hunyt el. Marina hirtelen megörökölte a hagyatékának ötödét. Amikor megkapta Picasso cannes-i villáját, a La Californie-t, első dolga volt, hogy minden festményt a fal felé fordítson. A több mint tízezer műtárgyból tavaly 12,3 millió font értékben eladott százhuszonhat kerámiát. A kollekció eladása számára „szomorú gyermekkorának végleges lezárását jelenti”. Hisz, mint mondja, életében Picasso még egy vázlatot sem ajándékozott neki.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.