Maria Callas újra, tisztábban

Újra kiadják Maria Callas összes stúdiófelvételét. A 69 CD-t tartalmazó csomag ma jelenik meg: másfél évi kutatás, dokumentumok és az eredeti felvételek segítségével végzett munka eredményeképpen.

Az újra restaurálást a hangtechnika fejlődése, illetve az ötvenes években készült eredeti felvételek tönkremenetelének veszélye indokolta – mondta el Allan Ramsay, a londoni Abbey Road-i stúdióban dolgozó négyfős csapat vezetője.

A rajongói által La Divinaként vagy primadonna assolutaként emlegetett Callas lemezfelvételeit eddig már kétszer adták ki új technikával, először a bakelitlemezről a CD-re történt átálláskor a nyolcvanas években, majd 1997-ben, de soha nem tértek vissza az eredeti szalagokhoz. Allan Ramsay szerint ez a fő különbség.

"Sikerült megoldani az olyan technikai problémákat, mint a kismotorok zaját a Scala körül" – hangsúlyozta. A korabeli technikusok jegyzeteket hagytak hátra, amelyekben felhívták a figyelmet a közlekedési zajokra, és kérték, hogy tegyenek meg mindent azok kiszűréséért".

A csomag 26 teljes opera és tizenhárom dalest felvételeit tartalmazza. A legelső, 1949-ben készült felvételek 78-as fordulattal készültek a torinói Cetra Records számára, a magnókazetták és az LP (33 fordulatos) bakelitlemezek megjelenése előtt. Az utolsó felvételek 1969-ből származnak.

"Ami megdöbbentő a teljes katalógus újbóli kiadásában, az hangjának a 20 év alatt – 1949 és 1969 között – történt átalakulása. Még a végén is, amikor valóban gondok voltak a hangjával, csodálatos volt a muzikalitása, minden évtizede varázslatos" – mondta Alan Ramsay.

Maria Callas – eredeti nevén Kalogeropulosz – görög bevándorló családban született New Yorkban, és 1977-ben hunyt el Párizsban, 53 éves korában, feltehetően szívrohamban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.