galéria megtekintése

Maradhat-e a Vár a kultúráé?

Az írás a Népszabadság
2015. 01. 24. számában
jelent meg.


Torma Tamás
Népszabadság

A magyar kultúra napján évindító sajtótájékoztatót tartottak az Országos Széchényi Könyvtárban (OSZK). Szó esett sok mindenről a neten szabadon hozzáférhető dokumentumok Eldoradójától (elektronikus dokumentumot mindenkinek! – a könyvtári rendszerek megújuló rendszere) egészen a pálos rendről szóló új kiállításig. A fő kérdés azonban az volt: kell-e költöznie a nemzeti könyvtárnak?

Tüske László főigazgató diplomatikusan fogalmazott: álláspontjuk szerint nem a helyszín a fontos, hanem az, hogy a könyvtár technikailag megfelelő modernizálásával járjon. A digitális világban nemcsak a könyveknek, az ország központi könyvtárának is versenyben kell maradnia, új helyszínnek csak akkor van értelme, ha az alkalmas az „élménykönyvtár”-vízió megvalósítására, továbbá olyan új technikai hátteret nyújt, ami a teljes körű digitalizálást is megteremti.

A könyvlift fölött az 1985-ben kiragasztott Kanizsa bútor-poszter
A könyvlift fölött az 1985-ben kiragasztott Kanizsa bútor-poszter
Móricz-Sabján Simon

A lényeg: egyrészt csak sejtések, találgatások vannak, nincs semmilyen konkrét helyszín, aminek adottságai pontosan összehasonlíthatók volnának a jelenlegi könyvtáréival, másrészt a döntést – legyen racionális vagy irracionális – úgysem ezen a szinten hozzák meg.

 

Augusztusban, majd ősszel, a Hauszmann-bizottság ülései után kaptak szárnyra a költözésről szóló hírek. A bizottság a Várban lévő palotanegyed rekonstrukcióját százmilliárd forintból tervezi a háború előtti állapotoknak megfelelően.

Akkor az a hír terjedt el, hogy az OSZK nem is egy, hanem több helyre költözik: a digitalizálást végző részleg Ózdra, a raktárak a kőbányai sörpincerendszerbe, nyilvános részei pedig a Magyar Rádió Bródy Sándor utcai tömbjébe. (A könyvtár ráadásul korábban lakott már itt. Sokáig a Nemzeti Múzeum emeletén helyezték el, majd sorra foglalta el a pesti Palotanegyed épületeit is: a harmincas évek végén a mai rádiós tömbhöz tartozó Festetics- és Eszterházy-palotát, a Pollack Mihály téri Nemzeti Lovardát.)

Korábban szó volt egy Lágymányoson épülő új központról is, de a főigazgató a Népszabadság kérdésére válaszolva kiemelte, hogy ezt rossz megoldásnak tartaná, különös tekintettel a Duna közelségére, az ottani talajvízviszonyokra. Hangsúlyozta, számukra nem a „költözni vagy maradni” a fő kérdés, hanem a Széchényi Könyvtár műszaki állapota.

Könyvtári rendszerük elavult, bármikor leállhat, tehát új kell. Itt vagy másutt, ez számukra másodlagos. Ami viszont biztos:

a könyvtár ma 36 ezer négyzetméteren működik, ennyi az új helyen is kellene: négyzetméterenként 1-1,5 milliós bekerülési költséggel számolva ez 45 milliárd fölött jár.

Értesülésünk szerint a Hauszmann-bizottság tagjai legutóbbi szemléjükön a raktári anyag irdatlan méreteivel is kénytelenek voltak szembesülni (a palotaépület és az Oroszlános udvar alatti 11 emeleten tárolják a könyveket), egy új hely kiválasztásakor számolni kell a szállítás különleges költségeivel is.

Egyelőre tehát csak ötletelés van, és nemcsak a költözésre alkalmas csereingatlant nem találták még meg, de maga a költöztetés sincs véglegesen eldöntve. A könyvtár éppen 30 éve költözött a jelenlegi helyére, és 15 éve vetődött fel először, hogy kormányzati célokra einstandolnák.

Akkor állami rendezvényközpontot vizionáltak a helyére, ma a kancellária hivatalát képzelik itt elhelyezni. Az állandó növekedés és az állomány elhelyezésének problémája végigkísérte a több mint 200 éves könyvtár történetét.

A hatvanas évek tervei 50 évre képzelték megoldani az OSZK helyproblémáit, csak maga az építkezés, a palotaszárny felújítása a fele időt elvette. Ma gyorsabban menne, viszont az is sejthető, nem a szakma számít: ha a miniszterelnök a kormányzatot is a Várba akarja költöztetni, a Széchényinek is mennie kell.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.