Már látszik az új Andrássy-szobor

A Kossuth téren felállítandó, új Andrássy-szobor makettjéről adott közre fotót az Országgyűlés Hivatala. A háromfordulós szoborpályázatot az Engler András, Polgár Botond és Meszlényi János alkotta Bencsik Alkotóközösség nyerte.

Mint lapunk kérdésére Engler András elmondta, a szobrot régi felvételek alapján mintázták meg, egyebek mellett az eredeti szobor alkotójának, Zala Györgynek a hagyatékában megőrzött felvételek alapján. A szobor tökéletes, 3D másolata nem volt lehetséges, mert a műről nem állt rendelkezésre elegendő nézetből fénykép, ezért mindenképp szobrászi beavatkozás volt szükséges, bár törekedtek a lehető legpontosabb megjelenítésre.

A szobrászok közül Engler András és Polgár Botond több közös rekonstrukciót is jegyez már, ők mintázták újra a Műegyetem főépületének bejáratánál látható szoboralakokat, és tavaly Nagykanizsa főterére is az ő kezük alatt született újra az Erzsébet királyné-szobor. A Kossuth téri Andrásssy Gyula-emlékmű főalakjának 2014 májusára kell elkészülnie bronzból, majd 2015 decemberére a talapzatot díszítő domborműveknek is, melyek egyike a berlini kongresszust, másika Ferenc József koronázását ábrázolja.

Az eredeti alkotást 1906-ban állították fel a parlament déli oldalán, s 1945-ig állt a helyén, évekig raktárban őrizték, majd 1950-ben a Sztálin-szoborba olvasztották. Az új Andrássy-szobor szintén a parlament déli oldalára kerül majd, körülbelül arra a helyre, ahonnan Marton László József Attila-szobra nézte a Dunát 1980 óta.

Az Andrássy-monument költségeiről, technikai részleteiről néhány napon belül terveznek sajtótájékoztatót tartani.

 

Budapest, 2013. június 17. Az Országgyűlés Hivatala által közreadott képen a szobor elkészítésének megbízását elnyerő, Engler András, Polgár Botond és Meszlényi János vezette Bencsik Alkotóközösség pályaműve, Andrássy Gyula lovas szobrának életnagysá
Budapest, 2013. június 17. Az Országgyűlés Hivatala által közreadott képen a szobor elkészítésének megbízását elnyerő, Engler András, Polgár Botond és Meszlényi János vezette Bencsik Alkotóközösség pályaműve, Andrássy Gyula lovas szobrának életnagyságú gipsz mintája látható. A Steindl Imre Program keretében 2014 májusára kell elkészülnie a monumentális bronz lovas szobornak, majd 2015 decemberére a hozzá tartozó két szoborcsoport eredetivel megegyező másolatának, amelyek a Kossuth téren állnak majd. MTI Fotó: Wachsler Tamás
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.