Májusünnep és népünnepély az Operában

Tizenkét nap alatt hat opera szólal meg sztárénekesek közreműködésével a második Májusünnepen, május 2. és 13. között a Magyar Állami Operaházban. Öt kiváló magyar dirigens vezényli a nemzetközi élvonalat képviselő előadókat.

Az idei Májusünnepen Mozart Titus kegyelme című operája kerül vissza a dalszínház színpadára. A produkciót Fischer Ádám dirigálja és - mint elmondta a sorozatot beharangozó szerdai sajtótájékoztatón - olyan énekeseket nyert meg a főszerepekre, akikkel Zürichben vagy Bécsben már dolgozott.

"Ki kell használnunk azt a gazdagságot, amit a nemzetközi operaélet kínál: Eva Mei és Herbert Lippert már több helyen játszotta együtt Titust és Vitelliát, így elkerülhető a vendégjátékok kényes pontja, kevesebb próbával is gördülékeny előadás hozható létre. Mindketten a nemzetközi operaélet elismert nagyságai, hozzájuk csatlakozik Sextusként a bukaresti születésű Ruxandra Donose, aki ugyancsak internacionális karriert épít" - részletezte a Magyar Állami Operaház vezető karmestere, aki nemrég a New York-i Metropolitanben vezényelt Varázsfuvola előadásokat.

Fischer Ádám Verdi Don Carlosában is a karmesteri dobogóra lép, ennek a produkciónak első számú sztárja II. Fülöp szerepében Ferruccio Furlanetto, aki már kétszer járt Budapesten a Művészetek Palotájában, a dalszínházban azonban először énekel. A Művészetek Palotája a magyar zenei élet jó hírét felfrissítette - jegyezte meg Fischer Ádám - ezért a művészek szívesen jönnek Budapestre, az operaházba.

Még egy Verdi mű hallható a Májusünnepen, a Nabucco, amelynek címszerepében Alberto Gazale mutatkozik be Kesselyák Gergely vezényletével. A belcanto irodalmat Rossinitól A sevillai borbély képviseli, amelynek Rosináját Maité Baumont énekli, őt is a közönség figyelmébe ajánlja Fischer Ádám. A darabot Dénes István vezényli.

Szívesen látott vendég Magyarországon a grúz hősbariton, Lado Ataneli, akit a Budafest 2004-es előadásán ismert meg a magyar publikum. Most Scarpiát alakítja Puccini Toscájában, nem a kegyetlenséget hangsúlyozva, hanem a szokottnál összetettebb jellemet ígérve, ezt a művet Medveczky Ádám dirigálja.

Kovács János első karmester a sajtótájékoztatón elmondta: nagyon készül Richard Strauss Elektrájának felfrissítésére. A repertoár egyik erőssége a mű, amelynek címszerepét a dán drámai szoprán Eva Johannson játssza a Májusünnep mindkét előadásán. Az énekesnő nemcsak Bayreuthban, hanem a német és amerikai nagy operaházakban is foglalkoztatott Wagner-hősnő, de az Elektrán kívül a Salome és az Ariadne Naxos szigetén című Richard Strauss-alkotások főszerepét is énekli.

Vass Lajos, a Magyar Állami Operaház főigazgatója hozzátette: az első Májusünnep várakozáson fölüli sikereket hozott, idén is számítanak a közönség elismerésére. Szabadtéri programot nem terveztek, június 28-ra viszont igazi opera-népünnepélyt ígér a Hajós utcába.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.