Magyar éremművészek: világszínvonalon

Jó lehet most Sopronban. A hétvégén kezdődött a Régi Zenei Fesztivál és emellett megnyílt a XVII. Országos Érembiennále is a városban. A tárlat 63 művész, köztük számos fiatal alkotó kétszáznál több munkáját vonultatja fel a Lábasházban. Átadták az idei érem díjakat is. Érmeket az érmeseknek.

L. Kovásznai Viktória művészettörténész, a biennále kurátora a megnyitó alkalmából elmondta: a hazai éremművészet a világ élvonalához tartozik szellemiségében, stílusában, anyagkezelésében egyaránt. Erről nyújt áttekintést a biennále.
A kurátor ismertetése szerint 90 alkotó 400 munkája közül választotta ki a zsűri a bemutatón szereplő műveket, amelyek között hagyományos és modern felfogásban készült művek egyaránt megtalálhatók.


A szakember kiemelte, hogy sok fiatal mutatkozik be műveivel, köztük többen díjat is kaptak. Érdekességként említette, hogy a fiatalok erősen kötődnek az érmészet tradícióihoz, a legtöbben öntött bronzérmekkel jelentkeztek a tárlatra. De nem hiányoznak az üveg, a szőrme, a fa felhasználásával készült, úgynevezett vegyes technikájú munkák sem.


A megnyitón adták át a biennále díjait. Szunyogh László nyerte el a Győr-Moson-Sopron megyei önkormányzat nagydíját, a Ferenczy Béni-díjat. Sirály Vilmos az oktatási tárca díjában, Soltra E. Tamás a soproni önkormányzat díjában részesült. Balás Eszter a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének, Szöllőssy Enikő a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetségének díját kapta.


Géczy Nórának a rendezőbizottság díját, Szilvási Juditnak a Magyar Éremművészetért Alapítvány díját ítélték oda. Tóth Veronika a Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. díját, Tóth Attila a Kiss Nagy András Emlékdíjat kapta. Somogyi Tamás nyerte el a Magyar Éremgyűjtők Egyesülete díját a legszebb emlékérem tervezéséért, a vert éremért pedig Kósa Istvánnak ítélték Szabó Géza ötvösmester díját. A legfiatalabb alkotók egyike, Sipos Orsolya részesült Kótai József ötvösművész díjában, a Roisz Vilmos közérdekű adomány vásárlási díját pedig Lieb Roland Ferencnek és Szücsy Róbertnek ítélte a bírálóbizottság.


A hagyományoknak megfelelően önálló kamarakiállítás nyílt a két évvel ezelőtti biennále fődíjasának ifjú Szlávics László szobrász- és éremművésznek munkáiból Lábasházban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.