Magyar művészé lett a brit díj

Tihanyi Anna fotográfus elnyerte a kifejezetten női fényképészek számára kiírt Julia Margaret Cameron-díjat. Az amatőr és profi fotósok számára egyaránt nyitott pályázatra érkezett műveket az idén Laura ­Noble, a londoni L A ­Noble Galéria kurátora bírálta el. Tihanyi ­Anna a Népszabadság kérdésére elárulta, hogy teljes berlini sorozatát ­beküldte, a zsűri ebből választotta ki a nyertes fotót.

– A kép Berlin egyik nagyon ­autentikus termében készült, a Clarchens Ballhaus emeletén. A párkapcsolati átmenetiség, a magány érzése inspirálta, ­illetve Nádas Péter Berlini szürke című művének egy a színpadiasságról és a színjátékról szóló részlete – mesélte lapunknak.

Az idén 15 nemzetközi női fotós munkáját választották ki, amelyeket a negyedik Fényképészeti Biennálén fognak kiállítani Berlinben. A díj névadója, Julia Margaret Cameron 1879-ben elhunyt brit fotós, aki nagy hatással volt a világ fényképészetére, elsősorban a portréfotózásra. Számos hírességet megörökített a XIX. század második felének angol közéletéből, többek közt ­Charles Darwint, Alfred Lord Tenny­sont és Robert Browningot.

Tihanyi Anna a pécsi egyetem kommunikáció szakán diplomázott, majd kísérleti fényképezést tanult. Munkái gondosan megkomponáltak, minden részletében megtervezettek. Szinte színpadszerűen berendezett terekbe helyezi alakjait. 2012-ben elnyerte a New York Art Residency and Studios Foundation ösztöndíját. 2014-ben az E. On Creative Award jutalmaként a német fővárosban dolgozott Berlin bhf. című projektjén. A fotósorozatért az American Photographic Artists/Lucie Alapítvány díját vehette át a New ­York-i Carnegie Hallban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.