galéria megtekintése

Magyar baba hintalóról nyilaz

Az írás a Népszabadság
2015. 02. 28. számában
jelent meg.


Bárkay Tamás
Népszabadság

Árpádsávos gyereknyakkendő, turáni tölgy, szkíta turul, emesés puzzle, középcímeres párnahuzat és Horthy Miklóssal ékesített bögre – a nemzeti ajándékboltok választéka egyszerűen lenyűgöző. Itt csak ízelítőt tudunk adni belőle, de reméljük, kedvcsinálónak elég lesz.

Büszkén vállalod magyarságod? Mutasd meg bátran mindenkinek! – kérdez és buzdít az online nemzeti ajándékboltok egyik legnagyszerűbbike. – Igen, és nüná! – kiáltottam fel lelkesen, majd felvettem az orrcsipeszt, ugrottam egy talpast és megmártóztam a magyar érzelmű szuvenírek végtelen pannon tengerében.

Nemzeti párnahuzat
Nemzeti párnahuzat

Legelébb az akciós felhozatalt listáztam, amelyben elsőként az 5×5 cm-es ón és ezüst színű vaskeresztmatrica, tehát a teuton lovagok (XIV. század) híres jelképe ragadta magával sovánka képzeletemet. Utóbb néhány nemzetiszínű kónuszgyertyára, egy gravírozott címeres, 12 db-os, rozsdamentes acél pótkeréktartó-hatású CD-tartóra és egy igen csinos, gumírozott árpádsávos gyereknyakkendőre lettem kiváltképp figyelmes. Alles für das Kind.

 

A teljes árú kínálatból mindenekelőtt a hűtőmágneseket tekintettem át, különös, régi vonzalom ez nálam a szép iránt. Mindjárt a virtuális gondola elején felfedeztem egy pompás, féldomborművű rakamazi turult, odébb, az alkonyati puszta ege alá tolva egy majdnem egész alakos Horthy Miklóst, majd egy ún. turáni tölgyet ábrázoló kompozíciót, amelyet úgy tessen elképzelni, hogy van egy fa, amelynek egy zöld Nagy-Magyarország a lombja, és ennek a lombozatnak a leghervatagabb része a Csonka-Magyarországot rajzolja ki igen plasztikusan.

Székely motoroszászló
Székely motoroszászló

Drámai. Ahogy a fekete nagy-magyarországos is, amely tűpontosan mutatja az elrabolt négyzetkilométereinket, és elragadott honfitársaink lélekszámát. Miskolc és Makó között setét trianoni kereszt lángol fennen. Jók a kitűzők is, és remek a fából szobort Nagy-Magyarország formájú, AA jelzetű elemmel működtethető falióra (anyaga bükk, rendelhető diószínben), a kulcstartók, amelyek közül az ágyéktáji férfizsebekben kissé rizikós, de kétségtelenül mutatós kettős kereszttel szerelt darabot emelném ki.

Horthy Miklós-bögre
Horthy Miklós-bögre

Felvarrók és matricák is vannak szép számmal, utóbbi szériából a „Magyar baba a kocsiban” című autósmatrica bűvölt el a legjobban, mert például egy bosnyák babába simán belehajtana az ember, másrészt a jobb érthetőség kedvéért rovásírással is megerősítették a felhívást, valamint, mert a magyar baba hintalóról nyilaz hátrafelé, ami külön is nagyon szellemes. A szkíta turulos nyakláncért (2×3 cm) annyira nem voltam oda, mert a madár kicsit úgy néz ki, mint azok a galambok, amilyeneket időnként az Oktogonon szoktam látni heverni a járdaszegély és a víznyelőrács között, megkeményedve, a csodaszarvas alakú medalion viszont 690-ért kész főnyeremény.

Amiként az asztalra tehető és felakasztható fakeretes Hitvallás, az angyalos középcímerrel díszített nemzeti párnahuzat, és a már hivatkozott Horthy Miklóssal ékesített bögre. A ruházat és kiegészítők c. kategóriában az I Love My Socks feliratú árpádsávos zokni, a kellemesen magyar gárdista atmoszférájú sapka és az árpádsávos-kettős keresztes csuklószorító az abszolút mániám.

Emese-puzzle
Emese-puzzle

Megannyi zászlóval is szembesülhettem természetesen. A szortimentből a székely autós és motoros harci zászlót éreztem a legkarakteresebbnek, de ott vannak a hasonlóan remek társas- és nem társas játékok, mint pl. az Emese – az Árpád-házi uralkodók ősanyja című puzzle (30 db), a Hét próba a csillagösvényen, a Rovásírásos memóriajáték és a kalocsai mintás fajojó.

Turáni nyomok

A kínálatból a szellemi táplálék sem marad ki. Az üzlet több könyvet is figyelmünkbe ajánl, mindenekelőtt Illyés Gyula Rovott meséit, Mátyás Szabolcs: Illik tudnom, mert magyar vagyok c. munkáját, (pl. illik ismernünk a magyar állatfajtákat, a hungarikumokat és neves cukrászaink nevét), valamint a Történelmünkhöz bővebben, magyarul c. kiadványt, amelyből egyebek mellett megtudható, hogy miféle turáni nyomok rejtőznek Észak-Amerika vadregényes indián tájain.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.