galéria megtekintése

A fesztivál létét fenyegeti a politika

0 komment


Ungár Tamás

A Pécsi Országos Színházi Talál­kozó szakmai bizottsága Magyar Attilát javasolta a POSZT ügyve­zető igazgatójának. A végső szót a pécsi közgyűlés mondja majd ki, ám mivel a város fideszes vezetői is őt támogatták, kinevezése nem kérdéses. Az 50 éves gazdasági szakemberrel terveiről beszélgettünk.


Tavaly sokan azt jósolták, a POSZT – ami minden baja ellenére a magyar nyelven játszó teátrumok legrangosabb seregszemléje – egy-két éven belül elhal. Ön is hallotta ezt?

Természetesen. Tudom, hogy a szakmán belül van egy politikai szakadék, és ez már a POSZT létét is fenyegeti. Abban nem bízom, hogy a színházi élet egésze politikamentessé tehető, a célom azonban az, hogy ragadjuk ki a POSZT-ot a politikai csatározásokból, és tegyük a színházi szakma felhőtlen ünnepévé. Ennek érdekében létrehozunk egy 17 fős testületet, amibe a POSZT két szakmai tulajdonosa, a Magyar Színházi Társaság és a Magyar Teátrumi Társaság ajánl tagokat, s ez a grémium dolgozza ki annak szabályait, hogy miképp történik a versenyprogram és a zsűri összetételének kiválasztása, valamint azt, hogy milyen elvek alapján kell értékelni és díjazni az előadásokat.

A két társaság eddig is megegyezhetett volna minderről. Mi az esély, hogy mostantól megteszik?

 

Látok erre esélyt, mert mindkét társaság támogatta a pályázatomat és az említett testület létrehozását.

Beszéltem Jordán Tamással, a POSZT egyik atyjával, ő is sanszosnak gondolja az együttműködést. Megemlítene néhányat a kompromisszumképesnek remélt színházi em­berek közül?

Amíg ki nem neveznek és az érintettek nem mondanak nekem igent, nincs felhatalmazásom erre.

Magyar Attila
Magyar Attila

Állítólag benne lesz a grémiumban például Hegedűs D. Géza, Mácsai Pál, Máté Gábor, Rátóti Zoltán és Vidnyánszky Attila.

Hiába vár tőlem neveket.

A leendő tagok adtak valamilyen ígéretet az együttműködésre?

Nem beszéltem senkivel. A két színházi társaság nyilván olyanokat választott, akik képesek lesznek együtt gondolkodni.

A grémiumba a POSZT fő tulajdonosa, Pécs ­városa és a POSZT menedzsmentje delegál. Ha vita van a két színházi közösség között, akkor utóbbiak „mondják ki a tutit". Márpedig ők, akárcsak a Magyar Teátrumi Társaság vezetői, kormánypártiak.

A fontos döntéseket a testület nem hozhatja meg a Magyar Színházi Társaság akaratának ellenére, erre beépítettünk garanciát.

Eddig nem volt definiálva, hogy a POSZT melyik előadásokból állítja össze a versenyprogramját: a legjobbakból, a leginkább útkeresőkből vagy a program valamiféle keresztmetszete a hazai kínálatnak?

Azt várom, hogy az említett szakmai testület május végéig megfogalmazza az előadások kiválasztásának szempontjait. Hogy mik lesznek a szabályok, abba nem folyok bele, mivel ehhez nem értek.

A gazdasági stabilitás megterem­tése viszont az ön dolga. Mennyiből gazdálkodhat a POSZT?

A város és az állam 60-70 millió forintot ad évente, a jegybevétel 15-18 millió, és hasonló nagyságú a szponzori támogatás is.

A saját bevételek növelhetők?

A tervünk ez. A versenyen kí­vüli produkciókat bevisszük a Zsolnay Kulturális Negyedbe, és jegyet szedünk.

A Gézagyerek. Háy János színdarabja a POSZT-on 2009-ben
A Gézagyerek. Háy János színdarabja a POSZT-on 2009-ben
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Ez visszaüthet: az off-program nagyja ingyenes volt, ráadásul a Zsolnay kiesik a városközpontból.

Olyan programot igyekszünk adni, amiért a közönség hajlandó odáig elmenni, és fizet is érte.

Ebből mennyit remélnek?

Hét-nyolcmillió forintot.

A szponzoroktól várható-e több támogatás?

Szerintem ha a szponzorok látják, hogy a POSZT biztosan működik, és a politikai harcok nem osztják meg, akkor többet áldoznak majd rá, mint eddig.

A pályázatában azt írta, hogy világsztárokat is meghívna. Adele-t vagy Bruce Willis zenekarát.

Keressük azokat az ötleteket, amelyekkel a POSZT-ra az egész ország figyelmét ráirányíthatjuk. Emellett ide akarjuk csalni a fiatalokat. Eddig a negyvenévesnél idősebbek rendezvénye volt csak.

Névjegy

Magyar Attilának testnevelő tanári és közgazdasági diplomája van. A Fidesz bizalmi emberének gondolt férfi 2014-ben a pécsi múzeum gazdasági igazgatójaként odavitte a Leonardo-kiállítást. Ez mintegy 100 milliós mínuszt hozott a városnak. Tavaly óta a Zsolnay negyed ügyvezetője.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.