galéria megtekintése

Mágnás, jótevő, üldözött

Az írás a Népszabadság
2015. 01. 23. számában
jelent meg.


Dési András
Népszabadság

Húsz perc leforgása alatt mindenkiből senki lett. Magyarország egyik legjelentősebb gazdasági szereplőjét, Horthy Miklós kormányzó tanácsadóját, több mint negyven vállalat igazgatótanácsának tagját a kifosztandó, de ipari-energetikai ismeretei miatt a végsőkig kihasználandó zsidóvá degradálták. Akit aztán sok százezer sorstársával együtt Auschwitzba deportáltak, s ott minden valószínűség szerint halálra vertek.

A dicsőséges társadalmi felemelkedés és a tragikus vég keveredik az egykori magyar iparmágnás és műgyűjtő, a szociális érzékenységéről és jó értelemben vett patriotizmusáról híres Vida Jenő pályafutásában.

Vida Jenő Bérc utcai fogadószobája
Vida Jenő Bérc utcai fogadószobája
Szabó Barnabás

A szerény sorból kiemelkedő self-made manről Fejérdy Gergely, a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatója jelentetett meg december végén rövid monográfiát. A 39 éves történész munkahelye szorosan kötődik Vida Jenő életéhez. A Gellérthegyen, a Bérc utcában lévő – a Külügyi és Külgazdasági Intézetnek otthont adó – épületet Vida-villaként is emlegetik. Az 1938-ból származó, a fővárosra pazar kilátást nyújtó, neobarokk stílusjegyeket mutató többszintes ingatlan ugyan a lánya és a veje, dr. Perényi Istvánné, született Vida Gabriella és dr. Perényi István nevén volt.

 

A Magyar Általános Kőszénbánya (MÁK) Rt. legendás vezérigazgatója 1944. márciusi letartóztatásáig és kiebrudalásáig itt lakott. – Diplomaták, külföldi vendégek mindig kérdezték, mi e csodálatos villa, annak egykori tulajdonosának a története. Állandóan azzal szembesültem, hogy milyen keveset tudok Vida Jenőről. Amikor 2014-ben, a holokauszt-emlékév keretében belevágtam a kutatásba, azzal szembesültem, e jelentős személyiségről milyen kevés dokumentum és fotó maradt fent – mondta lapunknak a Franciaországra szakosodott külpolitikai elemző.

Vida (Weil) Jenő 1872. augusztus végén született a pár hónappal később Budapest néven egyesült székesfővárosban. Apja cipész volt, a háromgyerekes család nehéz körülmények között élt. A legidősebb fiú életében döntő változást 1886 hozott, Jenő ekkor nyert felvételt a Budapesti Kereskedelmi Akadémiára. A többi között ide járt Weiss Manfréd és Zwack Samu. A Weil fiú nem volt éltanuló, inkább biflázott, de már ekkor kitűnt azzal, hogy gyorsan átlátott dolgokat.

Vida Jenő
Vida Jenő
Fotó: Magyar Nemzeti Múzeum

A végzés után, 1889-ben a Grünwald és Társa szeszipari vállalkozáshoz vették fel. Az ügyes gyakornok gyorsan haladt a ranglétrán, 1897-ben csábították át a MÁK Rt.-hez, az első világháború kirobbanásakor már a cég igazgatójaként tisztelték. Termelés, rendelés, szállítás. Meg a munka – így írták le Vida Jenő világát a Magyarország 30-40 leggazdagabb embere közé tartozó vállalatvezető ismerősei. Fejérdy Gergely szerint a menedzser egyik legnagyobb érdeme, hogy miközben Magyarországon csökkent a szénkitermelés, a MÁK növelte a profitját. Vidának köszönhetően a szénbányászati cég több lábon álló – egyes vélemények szerint Európa top 50-es elitjéhez tartozó – vállalattá alakult át.

Az 1920-as évektől az egykori szeszipari gyakornok nagy erőkkel támogatta a hőerőművek építését, az országos villamosítást, a bauxitcement elterjedését. A Horthy-rendszerrel kezdetben voltak súrlódásai, a MÁK tatabányai tárnáiban foglalkoztatott bányászok nem lelkesedtek a Tanácsköztársaságot leverő rezsimért. Vida Jenő ugyanakkor támogatta a kormányzó újraiparosítási politikáját, Magyarország gazdasági fellendítését. Jó viszonyban volt vezető politikusokkal, így Bethlen Istvánnal és Teleki Pállal is. 1927 januárjában kinevezték a felsőház tagjává, a döntést katolikus és református egyházi vezetők is támogatták.

– Hívő zsidó ember volt, sosem gondolt arra, hogy kikeresztelkedjen, de toleránsnak mutatkozott más vallások iránt. Felsőgalla-újtelepen finanszírozta egy katolikus templom építését, ezért elnyerte a Vatikán elismerését – mesélte a Gyáriparosok Országos Szövetsége tiszteletbeli elnökéről a monográfia szerzője. A MÁK vezérigazgatója hitt a kapitalizmusban, de sosem feledkezett meg arról, honnan jött. Nagy gondot fordított arra, hogy cége segítse a rászorulókat. 1933-ban a nyereség 28 százalékát fordították szociális célokra. A puritán ember hírében álló Vida támogatta a szegény sorból származó tehetséges fiatalok tanulását.

A Bérc utca 13-15. alatti villa homlokzati rajza
Forrás - Ferkai András: Buda építészete a két világháború között

Horthy egyik legbizalmasabb gazdasági tanácsadójának tekintette Vidát, akinek – a munkája mellett – két szenvedélye volt: a vadászat és a műkincsgyűjtés. A Bérc utcai villa falai is tele voltak aggatva trófeákkal, illetve a XIX. század végi magyar festők műveivel. A náci hatalomátvétel Németországban, a háború felé sodródás sem változtatott a németül, angolul és franciául jól beszélő, széles nemzetközi kapcsolatokkal bíró Vida Jenő politikai felfogásán. Más zsidó nagytőkésekhez és mágnásokhoz hasonlóan ő is vakon bízott Horthyban. Abban, hogy a kormányzó majd megvédi őket. Lojálisan fogadta a zsidótörvényeket, úgy gondolta, ezek tulajdonképpen hittársait védik, a polgári jogok korlátozásával sikerül „leszerelni” a németeket.

Görgey Gábor kulturális miniszter 2002-ben, amint visszaad négy Munkácsy-festményt az örökösöknek
Görgey Gábor kulturális miniszter 2002-ben, amint visszaad négy Munkácsy-festményt az örökösöknek
Szabó Barnabás

1941 végén maga kérte nyugdíjazását: a döntésével, hogy távozik a MÁK éléről, a céget akarta oltalmazni. 1944. március 19., a német megszállás azonban mindent megváltoztatott. Vida előkelő helyen szerepelt a németek letartóztatási listáján. Március 21-én jöttek a németek, és elhurcolták a Bérc utcából az idős nagytőkést, feleségét, Vida (Krishaber) Klárát és lányuk férjét, dr. Perényi Istvánt. Vidáék lányát, Gabriellát és két lánygyermekét a Magyar Általános Hitelbanknál portás-sofőrként alkalmazott Stogli Mihály és felesége, Mária bújtatta. Vidáék fia, Pál 1938-ban, az első zsidótörvények után kivándorolt Argentínába.

Miközben a Vida családot Kistarcsára vitték, a villában rendezte be főhadiszállását Otto Winkelmann SS-Obergruppenführer (vezérezredes). A náci pártba 1933 áprilisában belépett exrendőr meghatározó szerepet játszott a magyarországi zsidóüldözésben és az ellenzéki személyek elleni hajtóvadászatban. A Hitler bizalmát élvező SS-tábornok és Gestapo-főnök utasítására 1944 áprilisában elkezdték a Gellért-hegyet „kivájni”, és egy hatalmas alagutat kialakítani. A zsidó munkaszolgálatosok mellett a MÁK bányászait is dolgoztatták. Szemtanúk szerint a németek az irattáruk mellett a Budapesten összerabolt műkincseket is itt tervezték tárolni. Az ostrom idején azonban az alagút mindkét bejáratát bombatalálat érte.

Ahogy pontosabbat nem tudni a titkos alagútról, úgy nehezen azonosítható, hogy mi lett a Vida–Perényi-villában lévő műkincsekkel. Több mindent Nyugatra vittek, Fejérdy szerint az 1970-es években egykori SS-tisztek által tett vallomásokból kiderült, Bécsben számos tárgyat műkereskedőknek adtak el. Vida Jenőt október végén Auschwitzba deportálták, s végelgyengülésben, a koncentrációs tábor felszabadítása után halt meg. Felesége, lánya, veje és gyermekeik túlélték az üldöztetést, ők Dél-Amerikába vándoroltak ki. A két unoka tavaly hunyt el, a dédunokák szerte a világban élnek. Vida Jenő emlékét a Bérc utcai villában tavaly december óta tábla őrzi. Titkok, rejtélyek azonban még válaszra, feltárásra várnak. Ahogy a Gellért-hegybe vájt alagút is.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.