galéria megtekintése

Magas IQ a hosszú élet titka

Az írás a Népszabadság
2015. 04. 09. számában
jelent meg.


Palugyai István
Népszabadság

A legmagasabb intelligenciájúak elit klubja, a Mensa magyar tagszervezete 1700 embert tömörít. Negyven gyerek szülei már itt ismerkedtek össze. Nagy Lantos Balázs elnök szerint támogatják a fiatal tehetségeket és az intelligenciakutatásokat is.

– Honnan jött a legintelligensebb emberek egyesületbe tömörítésének ötlete?

– A második világháború után egy évvel Angliában egy angol egyetemista a vonaton összeismerkedett egy középkorú ausztrállal, és e találkozás nyomán ötölték ki a legintelligensebbek egyesületbe tömörítését,

hogy e képességet többé ne lehessen rossz célokra használni.

A név a latin asztal szóból származott, mondván egy kerekasztal-társaságot szeretnének, ahol mindenkinek egyforma jogai vannak, de bejött a régi latin mondás is a képbe: mens sana in corpora sano, vagyis ép testben ép lélek.

 

– Egy ilyen elit klub kívülről úgy tűnhet, hogy a tagok kérkedni akarnak az intelligenciájukkal.

– A tagnévsor nem nyilvános. Kérkedésről szó sincs, a magas intelligenciájúak közül a Mensa jellemzően a nyitott gondolkodású, széles érdeklődésű körű embereket vonzza. A tagság feltétele a kortársak 98 százalékánál magasabb IQ-szint elérése ellenőrzött teszten, amit a kb. 1700 tagú magyar Mensa a 17 év felettiek számára szervez.

– Hányan ismerik az egyesületet?

– Felmérések szerint a társadalom húsz százaléka ismeri az egyesület nevét, de mintegy 50 százalék tudja, hogy létezik egy „intelligenciaklub”. A németek egyébként arról is végeztek egy felmérést, hogy az embereket mennyire érdekli saját IQ-juk és másoké.

Kiderült, a nőket jobban, miközben kevésbé mérik – a mi tesztjeinken is kevesebb nő vesz részt.

Állítólag a férfiak félnek az okos nőktől, de ez nálunk pont fordítva van: a mensás lányok jórészt itt találnak párt maguknak. Több mint negyven gyerekről tudunk, akiknek szülei a magyar szervezetben jöttek össze.

Fotó: molnarstudio.hu

– Hasonló a hasonlóval?

– A Sziget Fesztiválon egyszer az új tesztünkkel ellenőriztük, hogy a képességeiket felmérő barátok eredménye meglepően egyforma. Párok esetén is ez a gyakori, de azért ott létezik egy másik modell is, ahol kifejezetten nagy a különbség.

– Léteznek-e más intelligencia klubok?

– Nagyon sok hasonló szervezettel próbálkoztak a világon, de nem jutottak sokra. Nem tudok olyat, amelynek egész világra kiterjedő tagsága megközelítené akár csak a magyar Mensa szervezet nagyságát.

NAGY LANTOS BALÁZS

Író, mérnök, grafikus, zenész, a magyar Mensa elnöke. Amerikában élő, és az ottani szervezetben tag atomfizikus apjától hallott a Mensáról. Amikor aztán megalakult a magyar szervezet, elment az első tesztírásra, és eredménye alapján felvették. Négy éve választották elnökké.

– A magyar szervezetben milyen programok vannak?

– Minden hétre jut több program a játékoktól a beszélgetéseken át a komolyabb innovációs projektekig. A Mensa tagsága nagyon értékes kapcsolati hálót is jelent. El tudunk jutni érdekes helyekre, legyen szó akár a Megyeri híd pilonjának tetejéről vagy a még csak épülő metró alagútjáról. Emellett népszerűsítjük az intelligenciát, az egyes nemzeti Mensák támogatják a fiatal tehetségeket és az intelligenciával kapcsolatos kutatásokat.

– Legfontosabbak mégis saját gyártású IQ-tesztjeik.

– Másfél éve készült adaptív tesztünk ma már Európa legjobb online IQ-tesztje, de Cambridge-nél közelebb ilyet még nem fejlesztettek. Ezt 17–30 év közöttieknek ajánljuk, de dolgozunk az idősebbekre alkalmazható változaton is. A teszt utáni kérdőívek célja az IQ-val kapcsolatos összefüggések felmérése. Kiderült, hogy a magas IQ-júak

nem érzelmi alapon politizálnak és fiatalabbnak tűnnek a koruknál.

Utóbbi összecseng a biztosítási kockázatbecslők által ismert ténnyel: az IQ jobban megjósolja a várható élettartamot, mint a koleszterinszint vagy a vérnyomás. A Mensa-tagok átlagos várható élettartama az átlagnépességnél hét évvel magasabb.

I!

A Népszabadság egyhetes tudásalapú játékot indít április 13-tól. Próbálja ki magát, oldja meg az újságban megjelenő napi tíz feladatot. Lapunk a magyar közéletben betöltött szerepéből adódóan is feladatának tekinti, hogy az önálló gondolkodásra és a tudás értékére felhívja a figyelmet.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.