MGP: Mozart-kabaré

"Eljövök érted"- A kezdet címmel „szappanopera operát" mutatott be a HoppArt a Spinoza kávéház hátsajában. Egyszerű, köznapi történetet mesélnek el mozarti recitativókkal. Nyelvük a Sprechgesang. A színpadi énekbeszéd.

Mátyássy Bence olyan tiszta intonációval és emelkedett ünnepiséggel dalol előszót a publikumnak a mobiltelefonok elcsendesítésének kérelméről, hogy máris megüti a komoly és komolytalan közti lebegést, a közvetlenséget és a felkészült előadó attraktív képességének felmutatását. Fridenthal Zoltán lírai hegyi rabló, a csőtészta Polgár Csaba ártatlan képe mögött fanyar mindentudás, Takács Nóra Diána egyre gombaszögi ellább. Kiss Diána Magdolna olyan tisztán ártatlan, hogy az üvegben a sósav is szepegve retirál előle. Radnay Csilla, mintha felhőn járna. Herczeg Tamás rámenősen margóra szorított. Operai kifogástalansággal illik szájukra a mozarti recitativo.

Szakmailag sokoldalún kiműveltek. Intelligensek. Arány-érzékenyek. Színészileg kicsaponganak. Önellenőrzött arányossággal. Ízlésesek. Szájbarágó, rikító humor helyett a finom iróniát alkalmazzák. Semmiképp nem iparszerűen tréfásak. Primőr a kedvességük. Tavaszi a kedvük. Féktelenségüket professzionátusan fékezik.
Közük sincs a gyomorbeteg borúlátáshoz. Birtoka veszik a világot. Lazán, derűsen elfoglalják. Nagyon egészséges az életörömük és egészséges a kritikai szellemük.

Elszarusodott színészetünk, elaggott eszközök gépies felsorolása egy-egy színielőadás. Belefáradt invalidusok rekesztik el a színpad-nézőtér közötti áramlást. A HoppArt egyelőre minden este az életéért játszik. Mikor merülnek ki? Mikortól iparosodik el a kedv? Válik fásult rutinná a játékosságuk?

Kabarészínésznek honi tájakon koros lúdtalpbetétes trotylikat vélnek. Elperelték a fiataloktól a kirúgom a színpad oldalát, szeszes izgalmát. A torzképfestés örömét. A lebontom a közhelyeket elszántságát.

Hét HoppArtos lerázta most színházi láncait. Szabadon elfoglalták a brettlit. Máthé Zsolt az ittas tanár (spiritus rector). Ő írta-rendezte a haiku-tömörségű kajánságokat. A nagyon muzikális és érzékeny kísérő Matkó Tamás ül a zongoránál, egyszemélyes szimfonikus zenekarként.

Mindössze harmincöt perc. Tömör kis semmiség. Work in progress: vigyázz, a tetőn dolgoznak! Bővítik, kiterjesztik. Lesz ez még hosszabb!

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.